fbpx

ММФ: У порасту ризици по светску економију

0
(0)

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд је упозорио данас на растуће ризике по светску економију, посебно на оне који долазе из Европе, након што је снизио прогнозе раста светске економије за остатак године.

Предвиђајући раст светске економије од 3,5 одсто у 2012. и 3,9 одсто у 2013. години, ММФ је саопштио да је светска економија у овом тренутку слабија него пре три месеца, и да настављају да „израњају нове опасности“, нарочито као последица неодговарајућих или успорених политичких реакција великих економија, преноси агенција АФП.

„У претходна три месеца, глобални опоравак је показао знакове даље слабости“, речено је у кварталној ревизији економских прогноза те институције.ММФ је указао на даље погоршање ситуације на тржиштима европског сувереног дуга, што указује да лидери еврозоне треба да предузму озбиљније кораке у остваривању обећаних реформи.Смањене су прогнозе раста економија у успону попут Кине, Индије, Бразила.

Осим тога, ММФ предвиђа слабији од очекиваног раста у Сједињеним Америчким Државама, од два одсто, затим у Британији, раст од само 0,2 одсто, а у Француској раст од 0,3 одсто.У извештају се такође наводи да ће се рецесија у Шпанији задржати током читаве 2013. године, након априлске прогнозе у којој је речено да ће се економија те земље наредне године вратити на стазе раста.

Са друге стране, овогодишње прогнозе раста за Немачку и Јапан су ревидиране навише, на један и 2,4 одсто, иако су за наредну годину прогнозе ових земаља благо снижене. 

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Борел: ЕУ због епидемије чека криза библијских размера – глобализација се мора преиспитати

0 (0) * Шеф дипломатије ЕУ у интервјуу шпанском листу „Вангвардија“ нагласио да ће Европска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *