fbpx

У српском буџету рупа од 100 милијарди

0
(0)

Буџетски дефицит Србије у првих шест месеци ове године био је 98,95 милијарди динара, пошто су приходи били 338,9 милијарди, а расходи 437,85, објавило је Министарство финансија.

Од јануара до јуна највећи приход остварен је од пореза на додату вредност – 169,77 милијарди динара, затим од акциза – 74,71 милијарде, као и пореза на добит предузећа – 30,9 милијарди. Највећи расход за првих шест месеци били су трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања – 139,48 милијарди динара, затим расходи за запослене – 113,01 милијарди и социјална заштита из буџета – 43,29 милијарде.

У јуну је остварен буџетски дефицит од 20,03 милијарди динара јер су издаци буџета у том месецу били 73,26 милијарде, а примања 53,24 милијарде. Највећи део пореских прихода односи се на уплату ПДВ-а – 26,5 милијарди динара. За разлику од прихода од ПДВ-а у априлу, када се плаћају тромесечне обавезе, и у мају, кад је висок износ био резултат наплате увозног ПДВ-а, у јуну тих ефеката није било тако да се наплата ПДВ-а вратила на уобичајени месечни ниво.

 

Дневник

Фото: Новица Костић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свет очекује најдубља рецесија од Другог светског рата

5 (1) Коронавирус и мере које су земље донеле са циљем сузбијања панедмије довешће на …

Каквим ли лудајама тебе кљукају?! Која бре економија и шта ти уопште знаш о економији коју су УНИШТИО!

5 (2) У првом кварталу ове године, Србија је најбрже растућа економија Европе, изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *