Монтенегро: Кривичним закоником предвиђено да се јавно изругивање НАТО кажњава са 10.000 евра

Монтенегро: Кривичним закоником предвиђено да се јавно изругивање НАТО кажњава са 10.000 евра

Онај ко се убудуће јавно наруга НАТО-у, могао би бити кажњен до 10.000 еура.

То је предвиђено чланом 200 Кривичног законика (КЗ) “Повреда угледа стране државе или међународне организације”. У том члану се наводи да ће од три до 10.000 бити кажњен онај “ко јавно изложи порузи Организацију уједињених нација, Међународни Црвени крст или другу међународну организацију чији је Црна Гора члан”. Црна Гора је у понедјељак постала 29. чланица НАТО-а.

Неће се казнити они који изложе НАТО јавној порузи ако је она изнијета “у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или умјетничком дјелу, у извршавању службене дужности, новинарског позива, политичке дјелатности, у одбрани неког права или заштите оправданих интереса”.

“И то ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учинио у намјери омаловажавања или ако докаже истинитост свог тврђења или да је имао основаног разлога да повјерује у истинитост онога што је износио или проносио”, стоји у члану 201 КЗ.

Иста новчана казна предвиђена је и за оне које јавно изложе порузи државу са којом Црна Гора има дипломатске односе, или њену заставу, грб и химну.

Акција за људска права (ХРА) још од 2010. тражи укидање ових одредби, јер је “апсурдно да се забрањује излагање порузи само оних организација чији је Црна Гора члан и да се штити само углед страних држава са којима Црна Гора има дипломатске односе.” То значи, како наводе, да се дозвољено ругати државама са којима немамо дипломатске односе или организацијама чији Црна Гора није члан.

Челница ХРА Теа Горјанц Прелевић казала је да су ови чланови КЗ супротни схватању слободе изражавања у демократксом друштву:

“Европски суд за људска права штити и увредљив говор, ругање и сатиру, иронију, сарказам и све сличне форме изражавања за потребе расправе питања од јавног интереса, и то чак и у намјери омаловажавања, поготово када се говори о држави, организацији, и другим симболима без осјећања, који уз то имају и доминантан положај над појединцем који им се руга”.

Она је ”Вијестима” рекла да је посебно апсурдно што чланице НАТО, као што су САД и Њемачка, исто то дјело не кажњавају.

Додаје да иако до сада није било примјера кажњавања за ово дјело, само његово постојање угрожава слободу изражавања.

Милачић: Видјећемо шта ће власт кад опет буде горјела застава

Челник Отпора безнађу, Марко Милачић раније је у два навратра спалио заставу НАТО-а, децембра 2015. након што је Црна Гора добила позивницу од алијансе и недавно испред ЗИКС-а.
Он је јуче казао да је паљење НАТО заставе, као чин симболичке политичке побуне појединца или групе, дио основних људских слобода, конкретно слободе изражавања.

„Режим ће убрзо бити на тесту овим поводом, па ћемо видјети како ће реаговати, када слободан човјек симболички запали заставу НАТО савеза. Нека се само дрзну да помисле на кажњавање и тиме ударе на елементарне људске слободе. Ђукановић и екипа нека раде шта год желе са својим НАТО заставама, нека се и покривају њима током спавања, а ми ћемо се односити према њима онако како таква и сличне организације заслужују“, казао је Милачић за “Вијести”.

Вјести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

УВОДЕ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Предлог да на јавне догађаје и у ресторане иду само "заштићени"

УВОДЕ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Предлог да на јавне догађаје и у ресторане иду само “заштићени”

УЛАЗНИЦА за спортске догађаје, позоришне представе, биоскопе, свадбе, кафане и кафиће убудуће ће највероватније бити …

Вучићев режим хоће пошто пото да уведе ковид пасоше: Нема кафана, биоскопа, свадби…

Вучићев режим хоће пошто пото да уведе ковид пасоше: Нема кафана, биоскопа, свадби…

Србија ће увести ковид пропуснице због све лошије епидемиолошке ситуације и удара короне који нам …

Један коментар

  1. Nemoj da plačeš, jadni mali NATO-Boj ako te neko u C.G. uvredi. Vole oni tebe, samo se šale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *