Мораће да се руши Вучићево „ремек дело“

0
(0)

Зид на јужној страни новог, још неотвореног Клиничког центра у Нишу, мораће да буде срушен јер постојећи улаз није довољно широк да би се унела магнетна резонанца и друга опрема, обавестили су јавност ових дана „будни“ грађани на друштвеним мрежама.

Зоран Радовановић, директор КЦ Ниш, потврдио је ту информацију, али није желео да каже ко је кривац за пропуст, и како ће медицинска опрема убудуће бити уношена или изношена. Вест о „рушењу“ новог КЦ-а у директној је супротности са досадашњим изјавама званичника о урбанистичкој, грађевинској, архитектонској и медицинској „савршености“ будућег здања, ка којем, према тврдњама здравствених власти, гравитира скоро два милиона становника са југа Србије.

Један од оних који су предњачили у похвалама је председник Србије Александар Вучић, који је умео да оцени како је реч о „најсавременијем и најлуксузнијем КЦ-у на Балкану“, и да га упореди са светском болницом „Кливленд“.

– Био сам у болници „Кливленд“, у Абу Дабију, која се сматра једном од најбољих. Ове операционе сале овде готово истоветно изгледају. Ово је мало ремек-дело за Ниш, све изгледа врло импресивно, а људи могу да схвате шта смо урадили и да је новац паметно трошен – рекао је Вучић крајем јула ове године, најављујући да ће у овом здању „до краја ове године почети да се примају пацијенти“.

Архитекта Миро Урошевић, с друге стране, оцењује да је изградња четири нова КЦ у Србији, међу којима је и нишки, од расписивања међународног тендера до реализације, урађена „незналачки, неплански и аматерски“.

Овакве оцене Урошевић темељи на сопственом професионалном искуству стеченом како у бившој Југославији, тако и у Аустрији, Немачкој, Русији, Казахстану или Шведској, где је пројектовао и градио на десетине болница, а у појединим земљама радио је и на пословима анализе, истраживања и планирања здравствене мреже на локалном, покрајинском и државном нивоу, на основу којих су одређиване потребе, обим и капацитети медицинских услуга.

– Верујем да нишки Клинички центар неће моћи да буде пуштен у рад до Нове године, осим ако и то не буде Потемкиново село, које је уосталом видео и Вучић када је долазио у нови КЦ а они му показали „интензивну негу“ и још понешто што је завршено и опремљено. При том су у самом пројекту, који ја иначе имам, направљене неопростиве грешке. Цела парцела је урбанистички уништена и свака исправка је немогућа – тврди Урошевић.

Тендере за извођаче радова и набавку медицинске опреме за овај КЦ пратиле су оптужбе за нерегуларност, које су Министарство здравља и руководство нишког КЦ демантовали. Такође, постоји „још увек непотврђена“ претпоставка да су у току градње „измишљани нови радови“ и закључивани анекси.

– Савремени клинички центри се данас граде као централизоване болнице, са дијагностичко-терапијским центром у средишту око кога су клинике, што је модел који обезбеђује најбољи пут за пацијенте, здравствене раднике, снабдевање медицинским материјалом и храном. „Генијалци“ у Нишу су, међутим, стари КЦ одвојили од новог улицом, која установу буквално сече на два дела. При том су у нови КЦ, до којег се због улице стиже отежано, пребацили ургентни, дијагностички, терапијски и хируршки део – каже архитекта Миро Урошевић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend