Велики мајстори за мале набавке

Велики мајстори за мале набавке

0
(0)
01.08.2012

У последњих пет година реновирање седишта Демократске странке на Врачару коштало је грађане најмање 8 милиона динара, а добар део тог новца добила је фирма Мобилиаре д.о.о. чији је власник функционер локалног одбора ДС-а на Врачару Драган Маравић, показују подаци до којих је дошла Пиштаљка. Комисији за набавке мале вредности Јавног предузећа Пословни простор Врачар није било тешко да фирми са једним запосленим додели преко 20 набавки мале вредности, јер је понуда предузећа Мобилиаре увек била нешто повољнија од понуда осталих конкурената. На уговорима са ЈП Пословни простор, Општином Врачар и врачарским месним заједницама о којима су одлучивали његови партијски другови Маравић је тако од 2007. зарадио 36,2 милиона динара.

Велики мајстори за мале набавкеНадлежни из врачарског Пословног простора спровели су, на пример, у децембру 2008. године малу јавну набавку за извођење грађевинских радова, хидроизолације и санације капиларне влаге у подрумским просторијама у згради где се налази седиште локалног одбора ДС-а на Врачару – у Петроградској 6. Понуде су доставиле фирме С.И.Н.Г. д.о.о. (1.568.144,10 динара), Мобилиаре д.о.о. (1.401.781 динара) и СГР Палир (1.594.751,25 динара), а као најповољнија изабрана је понуда фирме Мобилиаре. Истој фирми ЈП Пословни простор је у октобру 2010. године платио рачун од 80.393 динара за замену стакала испред зграде у Крунској 69 у којој је седиште ДС-а. Та стакла су поломљена у сукобу око Параде поноса 10. октобра 2010, а Пиштаљка је раније писала да је санација последица пожара на згради ДС-а коштала 2.801.125 динара и да је фирми С.И.Н.Г. посао додељен директном погодбом.

Нови подаци до којих је сарадник Пиштаљке дошао показују да је ЈП Пословни простор у новембру 2011. наставило са улагањима у зграду централе ДС-а у Крунској 69. Директном погодбом, без објављивања јавног позива, уклањање изгорелих инсталација и деформисане столарије поверено је фирми Мобилиаре и то је грађане коштало 3.653.416,88 динара.

Велики мајстори за мале набавкеУ комисији за спровођење ове набавке за Крунску 69 били су Богдан Татић (председник), Вељко Томовић (члан) и Самир Сезаири (члан), а чланови комисије која је учествовала у избору понуде за адаптацију објекта у Петроградској 6 били су Зоран Корјак (председник), Зоран Дујак (члан) и Богдан Татић (члан). Осим њих, у набавкама у којима је углавном побеђивао Мобилиаре су и Никола Станкова и Александар Ђурашиновић. У скоро сваком записнику комисије за стручну оцену понуда стоје потписи бар два лица која су истовремено и функционери одбора ДС-а на Врачару. То су пре свега Татић, Сезаири, Дујак и Ђурашиновић.

Не само да су чланови тендерске комисије истовремено функционери у локалном одбору ДС-а на Врачару, већ је то исто и власник фирме Мобилиаре Драган Маравић. Из његове биографије види се да је од 2003. члан ДС-а, да је два пута биран за члана Клуба Демократске омладине Врачар и два пута за члана општинског одбора ДС. Сам каже да је свој рад „посветио решавању комуналних проблема на Врачару и у Београду“. У регистру АПР-а наводи да Драган Маравић у предузећу Мобилиаре има 100% удела, да је фирму основао 2001. и то за „специфичне грађевинске радове“. Од фебруара 2009. Маравић обавља и функцију члана Надзорног одбора Дома здравља Врачар.

Подаци до којих је дошла Пиштаљка показују да је Маравићева фирма (2007-2012) зарадила 24,6 милиона динара у пословима са ЈП Пословни простор, 8,5 милиона динара у пословима са Општином Врачар и 3,1 милион динара у пословима са месним заједницама на Врачару. Прегледом случајно одабраног узорка тендерске документације ЈП Пословни простор сарадник Пиштаљке је утврдио да се у малим набавкама у којима је побеђивала фирма Мобилиаре веома често појављују исти понуђачи којима се упућује позив за достављање понуде: Мобилиаре д.о.о., Hydrobell д.о.о., С.И.Н.Г. д.о.о. и СГР Палир. Разлика у понуђеним ценама углавном варира од неколико хиљада до неколико десетина хиљада динара, али је понуда фирме Драгана Маравића увек некако повољнија од остале две.

Велики мајстори за мале набавкеТако је Пословни простор Врачар 2010. и 2011. године фирми Мобилиаре дао послове израде техничке документације за зграду којом то јавно предузеће управља, а да у ствари ова фирма није ни била носилац посла, већ само „проточни бојлер“ за новац. Све пројекте заправо је израдило предузеће ГМД инвест д.о.о. из Београда, а један пројекат израдио је Биро за пројектовање и инжењеринг Пројектант из Београда.

У уговорима које је ЈП Пословни простор потписао (члан 11.) стоји да је фирма Мобилиаре била у обавези да тражену документацију изгради властитим радом, материјалом, средствима и опремом. Да апсурд буде већи, у тендерској документацији коју је Мобилиаре доставио комисији наводи се да понуду даје самостално. Ову превару открили су инспектори Агенције за буџетску инспекцију града Београда приликом контроле финансијског пословања Пословног простора Врачар.

Мобилиаре је 2008, 2010, и 2011. године имао једног запосленог, а 2009. године двоје запослених, па се намеће питање како је уопште могао да учествује на тендерима ако нема квалификован кадар у сталном радном односу!? Да ли то значи да су грађевинско-занатски послови уговарани по једној цени, а да је потом Маравић ангажовао подизвођаче по нижој цени?

Како је заправо фирма Мобилаиаре добијала послове од ЈП Пословни простор Врачар најбоље илуструју наводи из налаза буџетских инспектора. У поступку финансијске контроле јавних набавки утврђено је да су понуде Маравићеве фирме биране као најповољније иако је требало да буду одбачене због неисправности јер уз њих није достављен оригинал или оверена копија доказа о испуњености свих услова за учешће на тендеру. Тиме не само да су прекршене одредбе Закона о јавним набавкама, него је фаворизована једна партијски подобна фирма и то на штету других понуђача и општинског буџета. Овакве појаве свакако спадају у домен коруптивног понашања чије последице плаћају сви грађани.

ПРИЛОЗИ:

Записник о оцени понуда 5.5.2008.

Записник о оцени понуда 1.9.2008.

Записник о оцени понуда 30.10.2008.

Извештај о додели уговора 2.12.2008.

Записник о оцени понуда 3.12.2008.

Извештај о стручној оцени понуда 11.11.2011.

Рачун за објекат у Крунској бр. 69 25.10.2012.

Преглед преноса средстава 

 

Пиштаљка

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

5 (2) Ново истраживање показује да је Шведска, која је пре 20 година била једна …

Почело припремно рочиште за Јовањицу 2

Почело припремно рочиште за Јовањицу 2

0 (0) У Специјалном суду у Београду почело je припремно рочиште у процесу против окривљених …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend