„Мрачни дан за интернет“: Парламент ЕУ изгласао контроверзну реформу ауторских права

0
(0)

Парламент ЕУ је гласао за усвајање веома контроверзне одредбе члана 13 којом се регулише продукција и дистрибуција садржаја на интернету под изговором повећања заштите ауторских права.

Одлука од уторка ће променити 20-годишња правила о ауторским правима у ЕУ и регулисаће све, од аудиовизуелног садржаја до мема, на жалост многих корисника друштвених мрежа који су већ почели да саопштавају своје разочарење.

Посланици Парламента ЕУ усвојили су закон са 348 гласова за и 274 против. Противници су се надали да ће бити прихваћени амандмани у последњем тренутку, али њихови напори су били узалудни.

Џулиа Рид, немачки посланик Парламента ЕУ из Пиратске странке, описала је усвајање Члана 13 као „мрачни дан за слободу интернета“.

Члан 13 или „Директива о ауторским правима на дигиталном јединственом тржишту“ чини све платформе правно одговорним за садржај који се складишти и дели на њиховим платформама.

Процес мењања закона о ауторским правима ЕУ почео је у Комисији ЕУ пре две године, наводно ради заштите европских издавача, емитера и уметника, те да гарантује правичну накнаду од великих технолошких компанија.

У суштини, присиљавајући компаније као што су Гугл, Фејсбук и Твитер да плаћају уметницима и издавачима за репродукцију њиховог дела-рада на интернету, укључујући и меме формат, а чиме ЕУ ефективно спутава меморију интернета.

Терет ће сада бити на технолошким компанијама да зауставе размену садржаја на својим платформама, што ће вероватно омогућити још драконскију политику правила говора и садржаја.

Земље чланице ЕУ сада имају две године да донесу своје властите законе, стављајући члан 13 на снагу.

Десетине хиљада људи протестовало је широм Немачке уочи гласања, сматрајући измене закона тешком цензуром на интернету.

Технолошки гигант Гугл је саопштио да ће, иако је директива „побољшана“, она и даље довести до правне несигурности и да ће оштетити креативну и дигиталну економију Европе.

Критичари тврде да би једини начин да се члан 13 ефикасно примени био употребом филтера за учитавање који аутоматски проверавају садржај да би се видело да ли је заштићено ауторским правима или не, барем у теорији. Међутим, тачна механика таквог система тек треба у потпуности да се одреди, а потенцијали за злоупотребе су одмах очито јасни.

Извор: Восток / РТ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ ДЕМОКРАТИЈА! Немачка разматра забрану протеста против корона мера

5 (3) Немачки званичници разматрају забрану овонедељних протеста пред савезним парламентом противника увођења карантина због …

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend