МУКА УЈЕДИНИЛА МЛЕКАРЕ ИЗ БИХ: Млекари блокирали границу

0
(0)

МЛЕКАРИ из Републике Српске и Федерације БиХ блокирали су у среду царинске терминале на граничним прелазима у Босни, као знак протеста због неувођења прелевмана на увоз млека из ЕУ.

Царински терминали на прелазима Бијача, Горица, Изачић, Градишка и Орашје блокирани су у среду око поднева. У Градишци је било паркирано чак 50 трактора.

Пољопривредници су јасно поручили да ће остати на терминалима све док се њихови захтеви не уваже, с тим да ће сваки трећи дан тражити по један нови. Један од главних захтева млекара је да се уведу акцизе на млечне производе који се увозе из ЕУ у БиХ, док се из Брисела три месеца чека одговор кад ће производи из БиХ моћи да се извозе у Унију.

Председник Удружења пољопривредних произвођача – млекара Српске Владимир Усорац и Удружења млекара ФБиХ Мехмед Никшић појавили су се заједно на граничном прелазу Градишка, да би симболично показали да су пољопривредници у БиХ уједињени.

Усорац је рекао да ниједна странка у БиХ није подржала удружења пољопривредника, иако су се, како је рекао, до пре месец дана сви клели у подршку пољопривреди.

– До кад ће трајати блокада то знају само политичари из Сарајева. Ми смо јасно затражили увођење прелевмана на увоз млека из ЕУ. Али, нашим политичарима очигледно није стало до домаћих произвођача, већ само да се увози што више страних производа и да по могућности сви домаћи произвођачи пропадну – истакао је Усорац.

Млекари кажу да је домаћа млекарска производња угрожена енормним увозом и траже да се повећају царинске стопе, односно прелевман на увоз млека у БиХ, на 0,72 КМ по литри увезеног млека.

Председник Удружења произвођача млека Федерације БиХ Мехмед Никшић истакао је да већ девет година указују на тежак положај пољопривредника у БиХ, посебно призвођача млека, као и на чињеницу да пољопривредници плаћају исту цену горива као и остали грађани и плаћају обавезе и доприносе за плате као у трговини и угоститељству, што није случај у ЕУ.

– Кад смо уз неповољне кредите изградили савремене фарме, неко је узео себи за право да оде у Брисел и преговара у наше име, потписујући оно што је од њих захтевала ЕУ – рекао је Никшић.

Он је додао да су подстицаји за производњу млека у Европи 12,9 пута већи него у БиХ.

– Неко је себи дозволио да закаже утакмицу трећеразредног клуба из БиХ и Барселоне и очекује да ми победимо у тој утакмици, што је уз овакве услове немогуће – нагласио је Никшић.

С друге стране, министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић казао је да увоз млека у БиХ није повећан у односу на прошлу годину, него да је остао исти и у вредности је до десет милиона КМ месечно.

Он је нагласио да је млеко прехрамбени производ који не подлеже оваквој врсти пореза и да, уколико би акцизе и биле уведене, оне би се односиле и на стране и на домаће произвођаче.

Миро Џакула, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, изјавио је да УИО спроводи појачане мере царинског надзора увоза млека и млечних производа, све с циљем да се и на тај начин помогне домаћим произвођачима.

Он је нагласио да увоз млека у БиХ није повећан и да проблем представља неиспуњавање фитосанитарних сертификата за извоз млека у земље ЕУ.

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ЗАХТЕВА

УСОРАЦ је рекао да у домаћим млекарама има 35.000 литара млека вишка, које се не може продати због високосубвенционисаног млека из увоза. Коментаришући тврдње надлежних институција да у БиХ нема прекомерног увоза млека, Усорац је упитао одакле, онда, толике количине непродатог млека, кад се зна да његова призводња у БиХ у протеклих пет година није повећавана и креће се око 210 милиона литара годишње.

– Велики је успех произвођача млека у БиХ да су у тешком времену задржали обим производње млека, и не можемо и нећемо дозволити ни ЕУ ни властима у Сарајеву да униште 20.000 сеоских домаћинстава, 100.000 грађана који директно живе од производње млека и још 30.000 оних који нам продају ђубриво и остали репроматеријал за пољопривреду – нагласио је Усорац.

 

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Хоће ли неко званично реаговати на Палмерове изјаве о Додику и Републици Српској?

5 (1) БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије постављали су данас питања извршној власти и државним органима, …

Откуд у Србији преко 8.000 нових гласача из Републике Српске?

4.4 (7) Kад народ не мења њега, рђав владар је у стању да промени народ. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend