МУКЕ СТОЧАРА: Јагњад и овце за багателу

4.8
(4)

ИЗУЗЕТНО ниске цене прасади, а посебно оваца и јагњади на сточним пијацама ових дана задају велике муке сточарима у чачанском крају и околини. Многи од њих, не видевши излаз из ове тешке ситуације, јер, како кажу, послују са великим губицима, продали су читава стада оваца, и то углавном фармерима у Новом Пазару или Сјеници.

Тренутна цена оваца на овдашњем тржишту креће се од 100 до 120 динара по килограму, док јагњад иду од 200 до 230. Прасад се продају за 220 динара за кило живе ваге. Рачунице, веле чачански сточари, нема, цена кукуруза иде и до 24 динара, а зимска сезона подразумева и спремање бала сена, што је додатни удар на њихов буџет.

– Нема никаквог рачуна. Имао сам стадо од око 100 оваца и све сам продао Пазарцима – рекао нам је Чачанин Славко Ракићевић, угоститељ и власник фарме на којој тренутно узгаја само јагњад и прасад. – Мислим да је узрок овако ниским ценама то што је била огромна понуда. Многи су пре неколико година кренули са узгојем, купили по 20 оваца и уматичили стоку. Тако се дошло до велике понуде и ниске цене због чега је доста нас решило да прода овце.

Фармери из овог краја кажу да имају сигуран пласман, јер је Чачак познат по великом броју печењара. Овако багателне цене јагњади, јер, рецимо, јагње од 30 килограма може да се пазари за свега 6.000 динара живе ваге, међутим, није утицала на цене у чувеним чачанским печењарама. Тако се килограм прасетине продаје и даље по 1.000, а јагњетине по 1.450 динара.

Сточар са обронака Јелице, Милутин Јовановић, како нам је казао, неће још да прода јагњад, док ће овце продати фармерима у Сјеници. За јагњад, вели, чека бољу цену.

– Имао сам око 150 оваца и ево ових дана продајем последњу туру. Чини ми се да никад није било горе, јер ранијих година сам бар могао да направим рачуницу да купим храну за зиму, али овога пута се не може – рекао нам је Милутин. – Надам се да ће цена јагњади скочити ускоро, јер почиње сезона слава, па сваки дан очекујем лепе вести са сточне пијаце. Имам још око 70 јагњади, оставићу нешто мало за себе, остало ћу да продам.

И сточари који узгајају прасад се надају да ће цена ускоро скочити, мада и они признају да је доста теже са узгојем јагњади. Само једна бала, на пример, детелине луцерке иде и до 1,50 евра.

ЦЕНЕ НЕКАДА

ПОРЕЂЕЊА ради, пре две године у ово време, јагњад су на сточној пијаци у Чачку достизала цену и до 290, па и 300 динара по килограму, док је цена прасади била иста као и сада. Цена оваца је ишла и до 160 динара.

В. ИЛИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5 (6) Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, …

ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец заредом

5 (1) Цене хране расту већ пети месец заредом, што указује на постепени опоравак од …

Један коментар

  1. tamo de vucicodlacic, vukodlaci i vukovi ovce cuvaju u dzubetu /ogrtacu od nesisane ovcije koze/ tu su ovce jefitne i gladne, al zver opaka je sita i krvi napita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend