понедељак , 23 новембра 2020

САД: Годинама након терористичког напада 11. септембра, рак убија преживеле

5
(1)

Жаклин Фебрилет имала је 26 година и радила је у близини Светског трговинског центра када су 11. септембра 2001. године џихадисти срушили њујоршке „Близанце“, а данас је једна од више хиљада оболелих од рака због изложености отровним материјама након напада.

После терористичких напада, синдикалисткиња Фебрилет родила је троје деце, али јој је 2016. године дијагностикован рак, који је метастазирао, највероватније због токсичног отпада и облака пепела којем је била изложена.

И Рицарду Фареру (37), који је недавно постао отац, пре 18 месеци дијагностикован је агресиван облик рака дебелог црева, који иначе погађа много старије мушкарце.

Фарер, који је радио на Менхетну од 2001. до 2003. године, није имао никаквих предиспозиција за ту болест, преноси хрватски Индеx.

Фарер и Фебрилет спадају у категорију пацијената који су живели или радили у близини Светског трговинског центра у време напада у Њујорку, у којем је убијено 3.000 људи, док је 6.000 рањено.

Од тада, град Њујорк не престаје да броји новооболеле од карцинома и других тешких болести, најпре плућа, што је, како се наводи, повезано с токсичним облаком који је недељамао лебдео над јужним делом Менхетна.

Прве жртве биле су десетине хиљада ватрогасаца и волонтера који су рашчишћавали рушевине Светског трговинског центра.

Према студији објављеној у једном научном часопису 2011. године, управо је код тих особа повећан ризик од обољења од карцинома.

У регистру здравственог програма Светског трговинског центра, савезног програма за особе које су преживеле терористичке нападе 11. септембра, налази се 10.000 оболелих од рака.

Крајем 2019. године, више од 21.000 оболелих је уврштено у програм Светског трговинског центра, двапута више него у јуну 2016. године.

Међу њима је скоро 4.000 оболелих од рака, с тиме да су најчешћи рак простате, дојке или коже.

Главни лекар њујоршких ватрогасаца Дејвид Презент рекао је да је немогуће за сваког појединца утврдити тачан узрок за обољење од карцинома јер ниједан крвни тест неће показати „жиг“ напада на Светски трговински центар.

 

Ипак, како је нагласио, неколико студија потврдило је да је „постотак оболелих од рака порастао између 10 и 30 одсто код особа које су биле изложене честицама“ на дан терористичких напада.

Танјуг

фото:АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„НАТО је од нас направио експериментални полигон“

0 (0) Београд — Прелиминарни резултати научномедицинске студије показују пораст учесталости малигних болести, а нарочито …

Србија: Све више малигних обољења код мале деце због НАТО бомбародовања 1999. године

0 (0) Први прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују пораст учесталости ових болести, нарочито малигних болести …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend