МУТАВА, може ли за тебе да се узгоји један комплет вештачки мозак?

МУТАВА, може ли за тебе да се узгоји један комплет вештачки мозак?

0
(0)

Премијерка Ана Брнабић каже да Влада Србије мора да одговори на изазов како школовати младе за занимања која ће постојати у будућности, јер је, тврди, квалитетно образовање темељ успешног друштва.

Она је на конференцији „Образовање у Србији – послови за будућност“ указала да се у свету дешавају велике промене које су изазване новим технологијама, а према извештају Светског економског форума данашњи основци бавиће се занимањима која још не постоје, док ће данашња занимања заменити машине и вештачка интелигенција.

Нека од нових занимања, каже Брнабић, биће на пример стручњак за продужење живота, виртуелни адвокат, специјалиста за телепортацију, програмер за стрес, роботски ветеринар, узгајивач вештачких органа.

„Развојем нових технологија очекује се да ће данашњи млади људи обављати и више од 10 занимања у различитим областима, а школовање за једно занимање биће права реткост. Имајући све то у виду, ми као одговорна влада морамо да дамо одговор како школовати младе за будућа занимања која тешко можемо да замислимо“, навела је премијерка.

Она је додала да младе данас треба учити универзалним вештинама које ће им бити корисне, као што су вештине решавања проблема, критичког и аналитичког размишљања.

Како је навела, Влада Србије жели да креира друштво засновано на знању у коме су људи, њихове идеје и иновације покретач развоја.

Говорећи шта је све Влада Србије урадила у претходном периоду, Брнабићева је казала да су створени услови да од 1. септембра 2018. године програмирање постане обавезан предмет у основним школама.

„У основним школама у Србији, данас деца уче на основу најмодернијег програма и наставници су обучени да тако предају“, рекла је она.

Навела је и да је ове године фокус на реформи гимназија и да се у овом тренутку 69 гимназија пријавило за специјално одељење за информационе технологије.

Подсетила је да је влада увела дуално образовање у које је укључено 128 школа и 4.500 ученика, а план је да се укључи и финансијско описмењавање младих.

Како је рекла, нови планови и програми подразумевају већи број изборних предмета.

Брнабић је казала да ће од 1. септембра ове године око 3.000 наставника предавати у 2.000 дигиталних учионица уз помоћ дигиталних материјала, јер из дигиталних уџебника деца боље уче и памте.

„За годину и по до две, школски систем ће у потпуности користити дигитални материјал по чему ће Србија бити у врху Европе“, рекла је Брнабић и додала да је за то потребна информатичка структура, те да су у току преговори са Европском инвестиционом банком за набавку нових компјутера и обезбеђивање брзог интернета, а вредност пројекта је око 70 милиона евра.

Поручила је да ће се Влада Србије више посветити развоју науке и најавила формирање фонда за науку који би требало да почне са радом идуће године.

„Србија је кренула путем промена. Некада су оне тешке, некада застану, али све док будемо привржени њима, имаћемо шта да оставимо генерацијама“, закључила је Брнабић.

Немачки амбасадор Аксел Дитман рекао је да је образовање важна тема на путу ка Европској унији, указао да је дуално образовање важно за напредак земље и додао да је таква врста образовања у Немачкој потуно прихваћена, јер младима пружа могућност да раде, док земљи обезбеђује развој.

Он је навео да постоји блиска сарадња Немачке са Владом Србије, Министарством просвете и Привредном комором Србије, те подсетио да је од 2000. године до данас Немачка инвестирала у Србију 1,8 милијарди евра.

Навео је да је КфW банка обезбеђивала различите кредите за запошљавање и подршку старт-ап предузећима у Србији.

Дитман је додао да се млади морају припремити за живот у дигиталном свету, као и да се школе морају модернизовати, те да свима буде омогућен приступ дигиталном окружењу како би се стекле потребне вештине.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић казала је да нема успешног европског друштва без доброг и стабилног образовнога система и бизнис заједнице.

„Уколико се схвати да је образовање једно од најмоћнијих оруђа, постоји шанса да се ситуација у којој млади одлазе из Србије, промени. Мислим да је жеља свих нас да они остану и да се врате они који су отишли“, рекла је Грубјешић.

Европски покрет у Србији организовао је данас корпоративну конференцију „Образовање у Србији – послови за будућност“ на којој су, поред премијерке и немачког амбасадора учествовали и представници бизнис заједнице, министарстава и образовних институција.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Месечно ти из Србије оде преко 4.000 људи а ти несрећнице тупиш о паду незапослености младих?!

Месечно ти из Србије оде преко 4.000 људи а ти несрећнице тупиш о паду незапослености младих?!

3.7 (3) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је на крају другог квартала …

ВИЦ ГОДИНЕ! Ана Брнабић и познавање Устава Републике Србије

ВИЦ ГОДИНЕ! Ана Брнабић и познавање Устава Републике Србије

5 (12) Повереник Народне странке за Војводину и бивши судија Уставног суда Светозар Чиплић рекао …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend