Насловна / Србија / На данашњи дан 1946. године стрељан је Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у Отаџбини

На данашњи дан 1946. године стрељан је Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у Отаџбини

У Други светски рат ушао као пуковник а избегличка влада му је доделила чин генерала, као и место министра војног. Учествовао је у ослободилачким ратовима 1912-1918. У међуратном периоду извесно време био је војни аташе у Прагу и Софији.

Са групом истомишљеника одлучио се, након капитулације 1941. на отпор окупатору, што је започео половином маја 1941. Бруталне одмазде које је спроводио окупатор временом су га приморале на тактичнији приступ, што ће имати за последицу да су се Британци и Американци временом (током 43. и посебно 44.) одлучили да подрже Партизански покрет (Народноослободилачка војска) који је предводио Јосип Броз Тито. Улазак Совјетских јединица у Србију у јесен 1944. означио је и слом Михаиловићевог покрета.

ОЗНА (Одељење заштите народа – политичка полиција) ухапсила га је 12. марта 1946. Осуђен је с образложењем да је био сарадник окупатора и ратни злочинац. Председник САД Хари Труман одликовао га је Легијом части, постхумно 1948.

Рехабилитован је одлуком  скупштине Србије из 2004. којом су оба сукобљена покрета из Другог светског рата оцењена као покрети отпора.

Још увек се не зна гроб Драгољуба Драже Михаиловића.

 

Фонд Стратешке Културе

Актуелно

Заборављени јунаци: Поручник Драгољуб Филиповић

“Ако се ко наново рани, или га погоди смртно – да то буде без лелека …

Годишњица Мисије “Халјард“: Не помињи четнике, Удба је иза ћошка!

У Прањанима је данас традиционално обележена годишњица Мисије “Халјард“ и традиционално на исти начин: не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *