fbpx

Вучић, Тадић, Ђилас, Јеремић, Чеда… вуку корене из БиХ

0
(0)

Већина данас најважнијих лидера и политичара на западном Балкану води порекло, рођени су или живели на просторима Босне и Херцеговине. Везе са БиХ имају Александар Вучић, Борис Тадић, Вук Јеремић, Драган Ђилас, Зоран Милановић, Милан Бандић…

Александар Вучић пореклом из места Ћипуљићи код Бугојна

Мало је познато да је први потпредседник Владе Србије и министар одбране, председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић, пореклом из места Ћипуљићи код Бугојна. Вучићев отац Анђелко је из села Чипуљићи, а мајка Ангелина (девојачки Милованов) из Бечеја у Војводини.

Отац Анђелко, како пише у Вучићевој биографији, рођен је почетком Другог светског рата недалеко од Београда, јер су његову мајку Драгицу, пореклом из Шипова, протерале Павелићеве усташе из Бугојна. Тада су убили њеног мужа Анђелка, Вучичевог деду, прадеду Радета, стричеве, скоро целу породицу. Отац Анђелко преживио је јер је био у мајчином стомаку. Вучића и данас има у Бугојну.

Милан Бандић рођен је у засеоку код Груда

Градоначелник Загреба и кандидат на изборима за председника Хрватске 2009. године Милан Бандић рођен је у засеоку Бандића Бриг у Доњим Мамићима код Груда, где је завршио основну и средњу школу, а његови бројни рођаци, као и мајка, и данас живе у Босни и Херцеговини.

Драган Ђилас

Мало је познато да и породица градоначелника Београда и председника Демократске странке (ДС) Драгана Ђиласа има, такође, корене у БиХ. Његов отац Душан је из села Очигрије, на путу између Дрвара и Бихаћа. Ђиласи су, према предању, у Босну дошли из Истре, да би касније део њих отишао у Црну Гору, а било их је и на Косову и Метохији.

Зоран Милановић пореклом је из западне Босне

И актуелни премијер Хрватске Зоран Милановић пореклом је из западне Босне. Његов деда се из Ливна одселио у Сињ, где је рођен његов отац. Иначе, Милановићи су на подручје сињске крајине дошли у великој сеоби коју су рамски франејвци предводили још 1687. године. Међутим, неке породице Милановића су се, после тога, поново вратиле у БиХ и населиле католичка села уз Ливањско поље. У телефонском именику забележено је 29 Милановића из Ливна.

Становници села Била, Чосанлије, Пролог и Губер на подручју Ливна и данас тврде да су сви Милановићи родбина, а да им је и премијер Хрватске род. „Сви су сињски Милановићи из Ливна“, тврде Милановићеви рођаци.

Из БиХ је пореклом и Милановићева супруга, докторка Сања Мусић-Милановић. Наиме, и њена породица Мусић је херцеговачког порекла. Милановић је приликом једне посете Босни и Херцеговини и сам рекао да је већина Хрвата у Хрватској пореклом из БиХ.

Борис Тадић рођен у Сарајеву

У Сарајеву је 15. јануара 1958. године рођен Борис Тадић, бивши председник Србије и Демократске странке (ДС). Родио се у породици филозофа и члана Српске академија наука и уметности (САНУ) Љубе Тадића, тада запосленог у Сарајеву, а породица се касније одселила у Београд. Тадић је много пута истицао да је рођен и једно време живео у Сарајеву.

Ђинђић из Шамца

У Шамцу је 1. аугуста 1952. године рођен и убијени премијер Зоран Ђинђић. Према неким непотврђеним информацијама, рођен је у истој кући у Босанском Шамцу као и први председник БиХ Алија Изетбеговић.
Ђинђићев отац је као војно лице добио прекоманду у Травник, где је Зоран наставио школовање. После два разреда гимназије у Травнику, Ђинђић се с породицом преселио у Београд, где је наставио школовање.

Мајка Чедомира Јовановића је из села Гуњевци

Милева, рођена Мршић, мајка председника Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомира Јовановића је из села Гуњевци код Дубице, где је Јовановић наследио стару трошну кућу и шуму. Јовановићи наводно имају још једну кућу у селу Липова Греда код Дубице, коју је градио Мирко Мршић, Чедомиров ујак. Јовановић је као дете долазио у родни крај мајке Милеве, али и недавно када је, наводно, хтео да обиђе имање.
 

Из Босне и Херцеговине је и Јовановићева супруга Јелена, која је рођена и одрасла у Невесињу. Њен отац Мијат Савић био је лекар у Невесињу од 1978. до 1982. године, а од 1982. године до почетка рата био је активан у Мостару. Од 1992. до 1994. године радио је у Ратној болници у Невесињу.
 

Вук Драшковић детињство провео у БиХ

Иако је рођен у Војводини, и лидер Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић детињство је, такође, провео у БиХ. Основну школу завршио је у Фојници, а гимназију у Гацку.

Немања Шаровић

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић по оцу је из Херцеговине. Наиме, његов отац Блажо рођен је у Гацку.

Вук Јеремић по мајци од Поздераца

Бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић такође има босанске, крајишке коријене. Његов прадеда и прабака су Нурија и Девлета Поздерац. Нурија Поздерац имао је осморо деце, четири сина и четири ћерке. Двојица синова, Хамдија и Хакија, били су Југославији важни босанскохерцеговачки политичари 80-их година прошлог века. Њихова сестра Садета Поздерац, која је живела у Београду и била директорка Прве београдске гимназије, удала се за дипломату Шерифа Буљубашића. Имали су сина Сеада и ћерку Сену. Ћерка Сена удала се касније за Михајла Јеремића и родила сина Вука.
Вук Јеремић у неколико наврата је отворено истицао да јесте „Србин и православац, али да је поносан и на ‘своје бошњачко порекло'“. 

 

Независне

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стране агенције о протестима у Београду

4.7 (6) Светске агенције пренеле су касно синоћ да су се демонстранти и присталице опозиције …

Оставку да спремиш Ребићу са шефовима БГД полиције јер ћете сви бити КРИВИЧНО ПРОЦЕСУИРАНИ!

5 (1) БЕОГРАД – Директор полиције Владимир Ребић обратио се јавности у 10 часова поводом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *