На деоници Kоридора 10 код Просека, уместо ауто-пута зјапи рупа

0
(0)

На још неотвореној деоници Kоридора 10 код нишког села Просек уместо скоро завршеног ауто-пута сада је велика рупа. У „Kоридорима Србије“ кажу да испитују чија је одговорност, а Јужне вести сазнају да је проблем лоше земљиште на којем је пут грађен. Стручњаци тврде да на њему није смело ни да се гради.

Читав вишеметарски земљани насип између моста и надвожњака на неотвореном делу Kоридора 10 код Просека недалеко од Ниша је уклоњен.

Најпре је августа 2018. попуцала деоница ауто-пута на улазу код села Просек, да би након писања Јужних вести кренула реконструкција. Сада је између два моста на овом делу Kоридора огромна рупа. Радници грчке фирме Терна уклонили су насип, а са моста на Нишави и земљана косина као и камена облога. У Kоридорима Србије истичу да се ради о проблематичних 150 м пута.

Није реч о извођењу радова на мосту, већ су у току радови на изради новог насипа између горе наведена два моста. Након изградње новог насипа, биће изграђена нова коловозна конструкција и монтирана саобраћајна сигнализација – наводе у Kоридорима.

У овом јавном предузећу додају и да ће се током радова откривати и ко је одговоран за пропуст у изградњи ове деонице.

Стручни надзор и акредитоване лабораторије ће јасно утврдити да ли су пукотине на асфалту настале због грешке извођача или је пројектант узео погрешне параметре тла приликом израде пројекта. Наведено отклањање недостатака је у гарантном периоду – истичу у Kоридорима.

Међутим, колико ће трајати ови непредвиђени радови, у Kоридорима нису прецизирали.

Грађевински инжењер Данијел Дашић истиче да је највероватније реч о пропусту извођача радова који није испитао земљиште пре него што је кренуо са изградњом Kоридора.

Овде је реч о мањку радова на испитивању квалитета подлоге – истиче Дашић.

Подсетимо, на самом улазу на деоницу будућег Kоридора 10 од Ниша ка Пироту, која још није ни отворена, асфалт је попуцао и већ је био крпљен. Новинари, којима су из Терне иначе забрањивали да фотографишу јавни пут у изградњу, тамо су затекли раднике који су испитивали тло. У Kоридорима Србије рекли су да су се рупе појавиле још јуна 2018. године, али да је наводно почетком фебруара одлучено да мора да се о трошку извођача замени читава та деоница дугачка 150 м.

Грађевинари који су желели да остану анонимни сматрају да је за пукотине крива асфалтна подлога која је изграђена од лошег камена.

Иначе, овај део пута званично је завршен још 2016. године, али њиме не пролазе возила јер нису завршени планирани тунели. Те године га је „свечано“ обилазио и председник, а тада премијер Србије Александар Вучић, заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Аутор:С. Марковић

Извор:Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

4 Коментара

  1. IZA NJIH SAMO RUPE I OSTAJU!

  2. kod ministarke zjape rupe povelike, voda pesak odnela, pa rupu napravila. — cobanica bosancica u frulu sa rupama svirala, po rupama koze cuvala, iste svilom pokrivala, i poveliku rupu kroz koju mnoge pare propadose i trag izgubise napravila. — bilo bi bolje kad bi se svom zmaju u brda vratila a nama puta nepravila pa makar puta ne imali, za te pare bi smo se vazdukoplovilima vozili a mnogi i helikopter iomali.

  3. isto to samo malko drugacije.
    — cobanice bosancice ljubim tvoje napuderisano lice, uvati se onoga slepca i bogalja, pa ga vodi do njegovih dalmatinskih vukojebina. — od vucicodlacica vukodlak postao, sve sto imasmo prozderao i golu ledinu ostavio a sad na dostojanstvo i cast udario pa bi i to prodao, tolika je ala nezasita. — odvedi ga i za bukvu lancem vezi da ne cini kakva zuluma, a on ce se raniti zmijama i stakorima a mozda ce se sa njim naraniti oni sto su ga kamenovali jer azdaja predugacak jezik imse.
    — na stare dzade ce mo zaboraviti, tebi dati druge praviti, a ja cu starac od svoje penzije od svile gace ti kupovati i u nebo dizati i sputati, /prema potrebi/ a verujem da ni drugi nece samo gledati. — jerbo nije mala stvar bosancicu, drugu orleanku, med nama imati.

  4. tako nam je kad nam u srbiju vode oni koji i nisu rodjeni u srbiji.kakav god da je bio Tom NIKOLIC je srbin sumadinac.a ko ga kritikuje .kritikuju ga oni koji nisu iz srbije.treba srbiji VELJA ILIC MILAN STAMATOVIC MILAN PAROSKI .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend