На коју страну вуку промене у врху Војске Србије?

0
(0)

Шта доносе промене и ко су нови људи у војном врху Србије? Могу ли промене да утичу на однос према спољној политици и остаје ли Србија војно неутрална земља?

Начелник Генералштаба са најдужим стажом – Љубиша Диковић – у пензију одлази с пет звездица – четири генералске и једном Карађорђевом првог степена којом га је председник Вучић одликовао исте вечери када је и именовао његовог наследника генерала потпуковника Милана Мојсиловића.

Војни аналитичар Александар Радић верује да је председник Републике желео да створи слику да не поступа по нечијем притиску.

– Пролетос кад је дошао 22. мај, Диковићев 58. рођендан, и када је по сили закона морао да оде са дужности, било је много притисака са стране, није само то шта су наши медији објављивали, већ и страни, стране дипломате су исто говориле о потреби промене. Претпостављам да је Вучић одлучио да мало задржи ситуацију да се не би створила слика да се ради по нечијем притиску – оцењује он.

Да ли су притисак биле и чињенице да је Диковић прошле године одбијен за америчку визу, док је Мојсиловић четири године провео у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу? И да ли се притисак балансира тиме што је за заменика новог начелника Генералштаба постављен досадашњи први човек Војнобезбедносне агенције, за ког се спекулише да је проруски орјентисан?

Катарина Ђокић из Београдског центра за безбедносну политику сматра да и једно и друго именовање могу да се схвате као нека врста политичког сигнала да је Србија спремна да сарађује и са једнима и са другима.

Радић, с друге стране, није сагласан са таквим оценама. – Велика је заблуда тражити прозападне или проруске људе у нашем војном врху. Они су под контролом актуелне власти и то је њихова главна одлика ако процењујемо како неко може да дође на положај – истиче он.

И ту није крај променама. Бригадни генерал Зоран Стојковић, искусни обавештајац, постао је директор Војно-обавештајне агенције, док је пуковник Ђуро Јованић постављен за директора Војно-безбедносне агенције.

Други избор изненађење је за Радића, с обзиром да Јованић никада није радио у служби, нити био на ратишту, попут претходника. У ранијој каријери водио је војни ресторан, био војни полицајац и ађутант некадашњем министру војном, а садашњем председнику Вучићу. У последњем периоду Ђуро Јованић водио је и Управни одбор Српске банке.

– Много имамо сада ситуација у којима на важне дужности испливавају људи за које се питамо јесу ли по биографији за то, наравно то не значи да су лоши за посао. Директор ВБА треба да буде добар менаџер, на њему је да покаже колико ће бити одговоран за то и пажљиво да ради посао за који није школован за то – каже Радић.

И док неки у војсци напредују, места за њима остају упражњена. Не зна се ко ће бити нови начелник за безбедност у Министарству, нити ко је нови помоћник министра одбране за политику одбране, указују у Београдском центру за безбедносну политику.

– Када погледамо Министарство одбране видимо да већ дуже време не постоји помоћник министра за буџет, за људске ресурсе, помоћник за материјалне ресурсе је вд, поставља се питање јесу ли Министарству одбране потребни државни службеници – каже Катарина Ђокић.

Додаје и да то говори о лошој координацији у врху државе, с обзиром да помоћнике који недостају поставља Влада Србије, док се новим унапређењима бавио лично председник.

Н1, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (3) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (3) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

2 Коментара

 1. Je l’ ovo kviz pitanje?
  Ili ipak retoricko?

 2. IZDAJNICI I PLJAČKAŠI KOLO VODE PO SRBIJI !

  Govori se da u Srbiji ima mnogo izdajnika i pljačkaša. Zato treba zamoliti Vučića i Stefanovića koji su i nadležni da ovo sprečavaju, da ih pronađu i pod hitno da ih pošalju na groblje. Kosovo više nije naše, zbog pljačke Srbi sada najteže žive i krajnje je vreme da se ovi izdajnici i pljačkaši posalju na groblje, znamo našta se misli.
  Krv piju ovom narodu i ova operativa se mora kad tad izvršiti, što pre to bolje. Srbiju je neko potpuno uništio a još je na slobodi.

  Nadam se da će Vučić kao veliki patriota i državotvoran predsednik, to odmah i izvršiti. Uostalom to mu je i dužnost i na to je položio zakletvu…

  P:Sajdžo Bogutovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *