Највише извозе Шумадија и западна Србија док Београд највише увози

Највише извозе Шумадија и западна Србија док Београд највише увози

Београд – Највеће учешће у извозу Србије у првих шест месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,3 одсто, док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 42,3 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следе Војводина са учешћем од 32,1 одсто, Београдски регион са 21,8 одсто, регион јужне и источне Србије – 12,6 одсто, а око 0,1 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина – 28,6 одсто, регион Шумадије и западне Србије – 20,2 одсто, регион јужне и источне Србије – осам одсто, а око 0,8 одсто увоза је неразврстано по територијама.

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима, навео је РЗС.

На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије.

Највеће учешће у извозу имала су друмска возила – 943,1 милион долара, електричне машине и апарати – 509,9 милиона, обојени метали – 346,7 милиона, производи од метала – 290,7 милиона и одевни предмети и прибор за одевање – 254,9 милиона долара.

Највеће удео на страни увоза имали су нафта и нафтни деривати – 844,9 милиона долара, природни гас – 674,1 милион, друмска возила – 501 милион, електричне машине и апарати – 407,5 милиона и медицински и фармацеутски производи – 328,7 милиона долара.

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 6,6 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је остало у …

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Савет Руске Федерације, горњи дом руског парламента, ратификовао је данас споразум о зони слободне трговине …

2 Коментара

  1. mora se beograd očistit od smradova kakav je vučić,dačić i nikolić jer šire nesnosan smrad,a time može doć i do epidemije od koje će bit nesagledive posledice po čitav srbski narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *