Економија

Највише извозе Шумадија и западна Србија док Београд највише увози

Београд – Највеће учешће у извозу Србије у првих шест месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,3 одсто, док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 42,3 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следе Војводина са учешћем од 32,1 одсто, Београдски регион са 21,8 одсто, регион јужне и источне Србије – 12,6 одсто, а око 0,1 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина – 28,6 одсто, регион Шумадије и западне Србије – 20,2 одсто, регион јужне и источне Србије – осам одсто, а око 0,8 одсто увоза је неразврстано по територијама.

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима, навео је РЗС.

На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије.

Највеће учешће у извозу имала су друмска возила – 943,1 милион долара, електричне машине и апарати – 509,9 милиона, обојени метали – 346,7 милиона, производи од метала – 290,7 милиона и одевни предмети и прибор за одевање – 254,9 милиона долара.

Највеће удео на страни увоза имали су нафта и нафтни деривати – 844,9 милиона долара, природни гас – 674,1 милион, друмска возила – 501 милион, електричне машине и апарати – 407,5 милиона и медицински и фармацеутски производи – 328,7 милиона долара.

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 6,6 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!