Beograd, Srbija - 21. juni 2020: Proslava izborne pobjede u štabu Srpske napredne stranke. Nakon objavljenih preliminarnih rezultata, Vučić (na fotografiji) je rekao da je ogromno poverenje naroda dobila njegova lista, lista broj jedan u "uslovima kada je malo ko u to verovao". Aktivisti Srpske napredne stranke pozdravili su njegov govor aplauzom i uzvicima "Srbija", a pre njegovog govora u prostorijama SNS bili su i trubači, što su funkcioneri te vladajuće stranke ispratili tradicionalnim plesom. ( Milos Miskov - Anadolu Agency )

Напредна лоповска банда бесомучно пљачка Србију и све њене грађање, јавни дуг прешао 26,8 милијарди евра

4.2
(5)

У односу на јул 2012, када је Српска напредна странка (СНС) преузела управљање државом, јавни дуг је повећан за 11,3 милијарде евра. Другим речима, сваки пунолетан грађанин задужен је додатно за око 1.900 евра, оцењује Горан Радосављевић, професор ФЕФА Факултета у ауторском тексту за штампаном издање Нове економије.

Kако наводи, јавни дуг је од почетка године пораста за око три милијарде евра и достигао рекордан ниво од 26,8 милијарди евра на крају јуна.

То је навећи ниво јавног дуга у Србији икада, посматрано у апсолутном износу. Можемо сада да расправљамо о релативним показатељима задужености, али они често знају да дају лажну слику о стварном стању, оценио је Радосављевић.

Он наводи да је задужење у периоду 2007-2012. било упола мање упркос светској економској кризи.

Радосављевић указује и на анализу Фискалног савета према којој ћемо се до краја године задужити за барем још три милијарде евра или још око 500 евра на сваког пунолетног грађанина Србије. Цена задужења је била веома висока, готово два пута већа од цене задуживања упоредивих земаља у региону.

Према последњем саопштењу Министарства финансија, јавни дуг износио је 26,579 милијарди евра или 56,7 одсто БПД.

Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Катић: Највеће жртве пандемије ће бити сиромашне државе које још увек нису свесне шта им се спрема

0 (0) Економиста Небојша Катић изјавио је да се током пандемије коронавируса у свету одвија …

Напредне економске убице јавно признају да економску политику Србије води ММФ

4.2 (5) МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд дао је зелено светло за повећање плата у јавном сектору …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend