Напредна лоповска секта легализује корупцију!

Напредна лоповска секта легализује корупцију!

БЕОГРАД – Предлогом закона о лобирању успоставља се нормативни оквир за обављање те делатности у Србији, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић која је образлажући законка решења у парламенту истакла да се њима дефинишу услови за обављање лобирања.

Регулисање лобирања усмерено је, каже Кубуровић, на спречавање могућег непримереног утицаја лобиста на формирање јавних политика, као и подизање поверења грађана у процес доношења одлука, односно на утврђивање правила у вези са обављањем лобирања.

Она је истакла да се Предлог закона заснива на начелу заштите јавног интереса и начелу интегритета које обухата законитост, транспарентност и одговорност у раду, као и етичност, у циљу очувања личног и угледа правног лица које обавља лобирање, угледа корисника лобирања.

Министарка је навела да се приликом увтрђивања услова за обављање лобирања водило рачуна о потребном нивоу професионалних квалификацијама, али и о етичким показатељима.

Предвиђено је да лобиста поред високе стручне спреме, поседује и специфична знања о лобирању која може стећи похађањем посебне обуке, рекла је Кубуровић.

Према њеним речима, Предлогом закона се промовише транспарентност лобирања, која долази до изражаја у успостављању јавног регистра лобиста, а који омогућава постојање прегледних и јавно доступних информација о идентитету и интересу свих оних који утичу или желе да утичу на органе власти у процесу припреме и доношења закона других прописа и општих аката.

Треће, прописана су правила у вези са спровођењем лобирања, истакла је Кубуровић и у том смислу истакла да су прописани обавезна садржина уговора о лобирању и правила о његовом раскиду, као и прекиду поступка лобирања.

Такође, описани су послови које обављају лобисти и нерегистровани лобисти и прецизно утврђени принципи њиховог деловања и обавезе према које имају кориснику лобирања.

Кубуровић је навела да је прописана обавеза лобираног лица да сачини извештај о сваком контаку са лобистом или нерегистрованим лобистом, чија је садржина такође уређена овим Предлогом закона у циљу омогућавања стандардизације података у вези са лобирањем.

“Смисао евиденције је омогућавање приступа јавности довољном броју информација о лобистичкој активности које се односе на јавне политике и доношење одлука, како би се могла проценити природа и домет лобирања и како би се јавност уверила да је то у складу с јавним интересом”, рекла је Кубуровић.

Кубуровић каже да се извештаји о раду лобиста, односно правних лица која обављају лобирање подносе Агенцији за борбу корупције, као органу који води регистре у којима су уписани.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Васиљевић: Србија се претворила у мафијашки ријалити, којим господари хоботница на челу са Вучићем

Васиљевић: Србија се претворила у мафијашки ријалити, којим господари хоботница на челу са Вучићем

Поводом актуелног стања у држави јавности се саопштењем испред покрета Ослобођење обратио угледни привредник, Србослав …

Народна странка покреће поступак за раскид приватизације ПKБ

Народна странка покреће поступак за раскид приватизације ПKБ

Народна странка најавила је данас да ће покренути пред Агенцијом за приватизацију поступак за раскид …

2 Коментара

 1. Ovo napumpano plasticno djubre, na naduvavanje, bez mozga, mucavo, kljakavo postavili za “ministra pravde”!?
  Vidi se da su birali najgore.
  Najgore.
  Ovo ne ume ni da govori, mutavi, mekece, njace, bljuzgavi nesto kroz zube, nije naucilo artikulisani govor, kako li je zavrsilo fakultet mozemo da pretpostavimo, strasno.
  Najgori medju najgroima.

 2. Следећи предлог који ће изнети ова ‘студенткиња’ како је поспрдно назва Коста Чавошки, јесте:

  У законске оквире уводи се професија ЛОПОВ И ПРЕВАРАНТ. Ово се ради да би се спречило аматерско бављење овом професијом. Лопов ће морати да има високо образовање и положен практични испит.
  Прописана је обавеза свих покрадених лица да списак оног што им је покрадено доставе лопову који их је покрао, како би исти имао увек ажурну евиденцију свог материјалног стања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *