Напредни безмозгаћи траже туторство ЕУ над изборним процесом и законодавством у Србији!

Напредни безмозгаћи траже туторство ЕУ над изборним процесом и законодавством у Србији!

0
(0)

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је „добродошао ангажман” представника Европског парламента у циљу повратка међустраначког дијалога у Скупштину Србије и јачања парламентарне културе дијалога и додала да је тај одговор проследила у писму председавајућем Спољнополитичком одбору Европског парламента Дејвиду Мекалистеру. На конференцији за новинаре, Маја Гојковић је изразила наду да ће ускоро доћи и до разговора о модалитетима организације састанка у парламенту и о томе шта би могле да буду прве теме разговора.

Према њеним речима, оквирни датуми када би могла да се одржи прва фаза разговора су 9. и 10. октобар.

Она је навела да би дијалог требало да се одржи под њеним покровитељством, уз учешће неких представника Европског парламента, а да ће бити позвани да учествују и сви представници парламентарних странака а евентуално и експерти, у каснијој фази.

„Сви смо свесни рокова пред нама и фокусираћемо се, у првој фази, на разговоре о темама које су већ опште познате свим политичким чиниоцима и јавности, а то су изборни услови за изборе који предстоје у марту 2020. године. То се односи на медије, на списак гласача, финансирање кампање и сличне теме”, рекла је она, преноси Бета.

Мекалистер је раније пренео да је Европски парламент спреман да посредује у дијалогу власти и опозиције у Србији око изборних услова, уколико добије позитиван одговор од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

„У случају позитивног одговора председнице Скупштине, ми смо спремни да подржимо предложени дијалог”, изјавио је Мекалистер.

Председница парламента је додала да у тим разговорима неће представљати Српску напредну странку, већ да је њена улога да буде покровитељ и модератор тих састанака.

„Разговараћемо о томе унутар Српске напредне странке, видећемо који ниво представника ће одредити друге странке”, навела је Маја Гојковић.

Одговарајући на питање какву реакцију очекује од странака које су већ најавиле да ће бојкотовати изборе, Маја Гојковић је рекла да је на њима да донесу коначну одлуку, али онда када избори буду расписани и када виде под којим условима ће се излазити на изборе.

„Све што је предложио Мекалистер отвара велике могућности да унапредимо оно што неко сматра да до данас није довољно унапређено. Мислим да је њихова одлука преурањена и да се тиме можда тражи изговор да се не учествује на изборима да се не покаже права политичка снага”, рекла је она.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЂЕД ИЛИЈА ПРЕДВИЂА СТРАШАН KРАЈ СНС: Сваки Србин ће јурити свог напредњака, освета ће бити крвава!

ЂЕД ИЛИЈА ПРЕДВИЂА СТРАШАН KРАЈ СНС: Сваки Србин ће јурити свог напредњака, освета ће бити крвава!

4.5 (125) Деда Илија из оближњег села поред Прокупља, или како мештани и посетиоци воле …

Европска бирократија јавно признаје да су тотално неспособни за било шта и да им је драго што су им Американци старатељи

Европска бирократија јавно признаје да су тотално неспособни за било шта и да им је драго што су им Американци старатељи

5 (4) Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон каже да је веома …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend