Економија

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана чији је циљ да се поједностави поступак утврђивања пореске обавезе за обвезнике који остварују приходе по основу рада на које се порез плаћа самоопорезивањем, као и смањење трошкова администрирања пореске обавезе.

Kључном изменом закона утврђује се висина нормираних трошкова по основу прихода од ауторских и сродних права и уговорене накнаде за извршен рад на које се порез плаћа самоопорезивањем.

Пореска пријава се подноси у року од 30 дана од истека квартала у коме су приходи остварени.

Изменама је утврђено да се порез за ове раднике на приходе остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021. утврђује решењем пореског органа уколико није наступила застарелост утврђивања пореске обавезе, није правоснажно окончан поступак утврђивања пореске обавезе и није пре ступања на снагу овог закона плаћена пореска обавеза.

Новим законским решењем не плаћа се порез на доходак грађана на наведене приходе остварене у календарској години у висини до 384.000 динара годишње, а део прихода који је изнад тог износа умањује се за нормиране трошкове од 43 одсто од остварених прихода.

Пореска обавеза по основу наведених прихода плаћа се на 120 једнаких месечних рата, преноси Тањуг.

Одредбе закона примењиваће се од 1. октобра 2021. године, осим одредбе која се односи на приходе остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021, на које се порез плаћа самоопорезивањем, која ће се примењивати од дана ступања на снагу закона.

Усвојен је и Предлог закона о допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим се прецизира утврђивање и плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање по основу уговорене накнаде која је остварена од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021. од лица које приликом исплате накнаде није обвезник обрачунавања и плаћања доприноса.

Доприноси се утврђују решењем пореског органа и плаћају сагласно одредбама закона којим се уређује порез на доходак грађана, а које одредбе се односе на порески третман уговорене накнаде остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021, а на коју се порез плаћа самоопорезивањем.

Вебтрибуне

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Evo danas mi je stiglo da platim preko 300 eura zdravstvenog osiguranja! Hoće da me ojade kao aktivnog zemljoradnika da bi me gurnuli u ambis iz koje nema izlaska! Zmijurine hoće da živim u betoniranom urbanoj vukojebini i da budem zatvoren u svinjski tor kao neka budala i da ne mogu ništa da proizvodim i uzgajam u bašti i da se bavim stočarstvom i nadničenjem kod drugih, jer ne vole što sam u selu!
    Ja lopovima ne dam ni dinara! Kurve, estrada, sportisti i kriminalci ne plaćaju ovoj smrdiji od države ni cent, pa iako su u dugovima do guše, oni su oslobođeni plaćanja jebivih doprinosa, jer su žvalonjini dupeuvlakači! Dosta je više sa internet borcima i pričama! Na ulice svi, dosta je sedenja i mirnog posmatranja sa toplog doma! Bolesni satanistički sistem mora da se sruši što pre ili će nas on samleti kao na drobilicu za meso!

    Dokle ćeš da klečiš raso? Dokle bre?! Dok nas ne porobe i linčuju vakseri i njihov klizni štab?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!