fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Напредним лоповима испарило 30 милиона евра са рачуна јавног предузећа а они немају појма где и како!

Напредним лоповима испарило 30 милиона евра са рачуна јавног предузећа а они немају појма где и како!

Београд – Варнице између новинарке Инсајдера Ирене Стевић и Душана Бајатовића, генералног директора Србијагаса о неизграђеном гасоводу Јужни ток, отвориле се много веће и озбиљније питање, а то је где је потрошено 30 милиона евра уложених у тај пројекат.

Подсетимо, Бајатовић је и раније избегавао да одговори на то питање, објаснивши да је фирма Јужни ток Србија приватна и да њено пословање контролишу руски Гаспром и Србијагас.Он није објаснио ни зашто је са матичне фирме пребачен новац на ћерку фирму у износу од 17,8 милиона евра.

Економиста Александар Стевановић у изјави за „Вести“ каже да је реч о потпуно ненормалној ситуацији која осликава стање у читавој земљи.

„Случај потрошених 30 милиона евра у најмању руку је ненормалан. У којој то земљи Влада не зна како је потрошен новац њеног јавног предузећа?! Реч је о великој своти новца, а ово није усамљен пример“, каже Стевановић.

Он додаје да се, на жалост, овакви и слични случајеви јавашлука користе само у сврху изборног маркетинга уместо да се озбиљно испитају јер је реч о сумњи у неконтролисано трошење новца пореских обвезника, односно грађана Србије.

Да ситуација буде гора, огласила се и Зорана Михајловић, актуелна потпредседница Владе Србије, и једна од потписница споразума о градњи Јужног тока. Она је признала да „не зна за коју намену је пребачен новац с матичне на ћерку фирму након гашења, али сматра да се радило о плаћању раније извршених обавеза“. Рекла је да је држава „контролисала како је трошено укупно 30 милиона евра за пројекат изградње гасовода, а који је пре нешто више од годину дана угашен“.

Заказала контрола

Како је објаснила министарка Михајловић, у време док је пројекат гасовода Јужни ток био актуелан, постојао је Савет Министарства енергетике који је заједно са осталим министарствима водио рачуна како се новац троши, будући да је Влада дала гаранције за то.

Мада је прича о 30 милиона евра „стара вест“, огласио се и председник Владе Србије Александар Вучић који је обећао да ће преиспитати како је потрошен новац од неуспелог пројекта Јужни ток, као и наводе да ли је тим новцем купљен аутомобил марке ауди А8 у истоименом предузећу вредан више од 100.000 евра и коме је припао.

Н. С. Прерадовић,  Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радници Крушика: Ништа није регуларно, ни у реду, и Вучић то зна

4.3 (11) Председник Александар Вучић деловао је синоћ на РТС-у некако уплашено и причао је …

Бивши студент проректор: Нуђен ми је новац да гласам да докторат Малог није плагијат

4 (7) Дојучерашњи студент проректор Београдског универзитета Данило Потпарић, који је истовремено и члан Одбора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *