Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски "Крушик" да тренутно дугује само за воду преко милион €!
Фото: Ђорђе Ђоковић/Kолубарске.рс

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски „Крушик“ да тренутно дугује само за воду преко милион €!

5
(5)

Холдинг компанија „Kрушик“, коју је претходне две године потресала афера око продаје оружја по повлашћеним ценама фирми ГИМ, само предузећу „Водовод Ваљево“ дугује 120 милиона динара или око милион евра.

То је на седници ваљевске скупштине рекао Ђорђе Павловић, шеф одборничке групе СПС-ЈС у том локалном парламенту. Он је у присуству директора Водовода Ивана Филиповића навео да је Kрушик највећи дужник тог комуналног предузећа.

“Ми смо у неколико наврата имали ситуацију да највећи дужник Водовода, а то је Холдинг компанија ‘Kрушик’, нагомила дуг који дође до једног изузетно високог нивоа. Тренутно је то око 120 милиона динара и онда директори предузећа, препуштени сами себи, уз честу помоћ градоначелника и извршних власти покушавају да нађу решење са тим великим предузећем”, рекао је Павловић који је потом предложио да град Ваљево који има акције у том предузећу преговара са државом и представницима највиших власти да држава откупи те акције.

О појединачним дужницима Водовода, а самим тим ни о Kрушику, није желео да говори директор Иван Филиповић. Он је навео да није у пословном маниру те компаније да износи спискове дужника.

“Укупна наша потраживања од привреде и физичких лица су негде око 350 милиона динара”, рекао је Филиповић, који је у свом првом обраћању истакао да је у преговорима са највећим дужником да буде склопљен репрограм.

Од државе милиони евра

Да је “Kрушик” у великим дуговима и раније се спекулисало, али је то практично потврђено када је ту фабрику обишао прошле године у марту председник Србије Александар Вучић. Он је обраћајући се радницима рекао да је држава спремна да уложи велики новац да би могли да опстану и сачувају посао.

Вучић је тада навео да ће Војска Србије да уплати овој фабрици 10 милиона евра за нови уговор, док ће држава наставити са улагањима у ту фабрику и Ваљево, као и да је реч о десетинама милиона евра.

“Нисмо дошли да кукамо, иако ми је дошло да искочим из коже на самом састанку. Дошли смо да видимо како можемо да помогнемо. Биће неопходно да се спроведу темељне реформе у целој одбрамбеној индустрији, посебно у ‘Kрушику’ и ‘Застави’ из Kрагујевца”, навео је Вучић.

Афера и хапшење Александра Обрадовића

Још у октобру 2019. ову фабрику потресла је афера, а након што је њен радник Александар Обрадовић достављао медијима информације како је Kрушик по повлашћеним ценама продавао оружје предузећу ГИМ, које се доводило у везу са оцем Небојше Стефановића.

Обрадовић је након тога ухапшен, потом му је одређен кућни притвор, да би он био укинут два месеца касније. Он се сумњичи за одавање службене тајне и суспендован је са посла, а ни после годину и по дана против њега није подигнута оптужница.

Са друге стране, Тужилаштво за организовани криминал проверава његове наводе, али до данас јавност није обавештена да је у истрази направљен неки озбиљнији корак. Разрешење овог случаја затражила је и Европска комисија, а поменут је и у извештају о Србији Владимира Билчика, који је усвојен на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београдска рација, 2021.

Београдска рација, 2021.

4.8 (14) Идиотизам пропадајућег режима је 1.априла био окачен на најистакнутијем месту, да га сви …

Жвалави и Мутава "бране" Слинавог

Жвалави и Мутава „бране“ Слинавог

5 (1) Претходних дана чинило се да је сукоб Александра Вучића и Небојше Стефановића утихнуо. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend