Напредњаци све распродали странцима: Милиони тона ретке руде у срцу Србије!

0
(0)

Баљевац – Канадска компанија “Ерин вентурес”, из Ванкувера, како сазнају “Новости”, пронашла је у рејону Пискања, недалеко од напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру (у општини Рашка), резерве руде бора, чија је бруто вредност већа од две милијарде долара.

Према прелиминарној студији изводљивости, овај рудник би могао да буде у функцији 21 годину. У том периоду, одавде би могло да се добије 11 милиона тона бора, који се користи у свемирској технологији и индустрији за производњу мобилних телефона.

Ова мала канадска компанија је ушла у програм бушења на овом локалитету након што је мултинационална компанија “Рио Тинто”, највећа рударска корпорација у свету, одустала од концесије на том подручју.

Иначе, управо “Рио Тинто”, уз турску државну компанију “Ети Маден”, контролоше чак 80 одсто светске производње бора. Откриће канадског “Ерина” је таквог квалитета да су многобројне светске компаније сада заинтересоване за стратешко партнерство са њима.

Највећи део резерви бора, чак 75 одсто, налази се управо у Турској. Међутим, откриће канадског “Ерина” сада ставља Србију у ред земаља са огромним резервама тог материјала. Чак се процењује да је лежиште у Пискањи много квалитетније од оних која су до сада пронађена у свету.

Према непотврђеним подацима, једна од највећих светских компанија договорила се са “Ерином” о почетним улагањима од 20 милиона долара, како би се унапредио пројекат “Пискања”.

Према начелном договору, у наредне две године та фирма, чије се име, због конкуренције, држи у тајности, требало би да финансира даља истраживања у околини Баљевца на Ибру, како би се потврдило да ли је то лежиште, како се претпоставља, треће по величини и богатству у свету.

Зашто се Рио Тинто повукао

По концесионом уговору из 2006. године, “Рио Тинто” је у геолошка истраживања код Баљевца на Ибру и израду физибилити студије требало да инвестира више од 10 милиона евра, да би после тога почеле припреме за отварање рудника и рафинерије за прераду борне киселине у праху. У тај посао требало је да буде уложено до 130 милиона евра, а радни ангажман би добило око 700 радника. Међутим, они су од тог посла одустали, након чега је истражна права преузео канадски “Ерин”.

Љ. Трифуновић / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Захарије-Милекић игуман манастира Рача, комита из Западне Србије током окупације Србије 1916-1918. године

4.2 (5) Био је страх и трепет за непријатеље на простору Западне Србије и Рашке …

Вучићева лоповска банда улупала и покрала стотине милиона евра приликом реконструкције старе топионице

5 (2) Иако је, уместо планираних 130 милиона, потрошила чак 350 милиона евра, а незванично …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend