Напредњаци задужили Србију за преко 11 милијарди евра

0
(0)

“Српска напредна странка за шест и по година Србију је задужила за скоро за једанест милијарди евра и наставља са задуживањем. Истовремено причате да је Србија 2012. године са задужењем од 14, 1 милијарду евра била пред банкротством, али шта смо сада када је држава задужена 26 милијарди евра. Зар сада нисмо пред банкротом“, питао је Радослав Милојичић посланик Демократске странке током наставка расправе у Скупштини Србије о сету финансијских закона. Посланика ДС интересовало је и зашто се ова влада са најбољим буџетом, са највећим суфицитом у историји човечанства поново задужује.

“У реду је да се Србија задужује за 25 милиина евра за развој здравства, али није у реду задужење од 160 милиона евра које иде углавном за пропала јавна предузећа, где су пропали директори из владајуће странке. Четрдесет милиона евра иде за реформу финансијских институција, уместо да запослени у тим институцијама немају плате по 500 и 600 000 динара, док грађани Србије раде за 22 000 динара. За шест и по година успели сте да поскупите цену струје, горива, да смањите субвенције пољопривреди, смањите плате и отмете локалоној самоуправи 50 милијарди динара” , навео је Милојичић и додао да је жалосно што државни секретар у Министарству финансија Ненад Мијаиловић у таквој Србији купује вилу од 400 000 евра.

Реплицирајући посланику ДС, напредњакиња Александра Томић, председница скупштинског Одбора за финансије навела је да је интересантно да о локалној самоправи говори човек који је ту исту самоуправу задужио за четири милијарде динара како би исплаћивао плате преко фудбалског клуба. “У време о коме посланик ДС говори девизне резерве биле су 400 милијарди евра, а данас су 10.550 милијарди евра. Значи, велика је разлика. Од кредита које сте подизали остало нам је чак 1,5 милијарди евра камате. Курсне разлике сте крили на посебним рачунима НБС ,а дуг по судским пресудама нарастао је на 22 милијарде динара. То све није ушло у јавни дуг“, објаснила је Томићева.

Дијану Вукомановић, посланицу Народне странке интересовало је због чега расправи о новим задужењима и финансијским законима не присуствује ресорни министар Синиша Мали.

“Изгледа да сам била у праву када сам рекла да ће Мали бити премијер, а не министар финансија, јер да јесте он би био овде у парламенту. Вероватно нас гледа преко малих и вероватно је његов тим одлучио да није добро да његово прво појављивање буде баш по питању задуживања“, рекла је Вукомановићева негодујући што три нова зајма о којима парламент расправља износи чак 408 милиона евра, од чега 84 одстро су намењена за јавне расходе, јавна предузећа, десет одсто за подршку финансијским институцијам, а и минорних шест одсто за развој здравства.

Наводећи разлоге због којих је приметно одсуство новог министра финансија у парламенту Томићева је објаснила: ”Мали је у формирању свог кабинета и да је тек на путу да са својим сарадницима дође овде“. Она је напоменула и да прича о новим зајмовима није тако једноставна, јер Србија враћа кредите који су некада подизани са каматном стопом од по 8,3 одсто, а данас се узимају кредити по два одсто камате, са великом отплатом и грејс периодом.

Председница скупштинског одбора за финансије напоменула је и да претходна власт није приказала реални јавни дуг због чега је „ММФ отишао и није хтео да разговара са Србијом“, а вратио се после 2012. године када је добио „доброг политичког партнера у виду СНС и Александра Вучића“.

И посланик СНС Верољуб Арсић оптужио је претходну власт да у тој „игри бројева није била искрена према грађанима“.

„Да ли је јавни дуг само оно што се држава званично задужила на тржишту капитала или је и јавни дуг оно што је држава прихватила као обавезу, а није обезбедила изворе финансирања? То неће да кажу. То ће да прећуте. То им није у интересу“, рекао је Арсић и додао да представници бивше власти неће да кажу ни где су потрошили 450 милиона евра од продаје НИС-а, те да још увек крију „као змија ноге“ где је потрошен новац од продаје Мобтел-а. Да неће да кажу да је те две милијарде евра завршило у суседним земљама и у земљама бивше Југославије. Највише у Бугарској, једним делом у Босни, Словенији. То неће да кажу“, рекао је Арсић, наводећи да је претходна власт остала дужна и око 40 мили јарди динара за субвенције пољопривредницима, а и то је, додаје, јавни дуг.

„Када поставе питање како је јавни дуг нарастао до фантастичних 76 одсто неће да кажу да је 1,7 милијарди евра нарастао дуг на кредите које су они подизали у доларима, на курсним разликама, и то ће да прећуте. На отплате „њихових кредита“, актуелна власт је построшила четири милијарде евра и затекла је „исцрпљену привреду на коленима“, рекао је Арсић.

Данас.рс

фото: Мондо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни економски експерти навукли сточаре у „бизнис“ који сад не могу да продају месо

4.8 (4) Србија тренутно има велике вишкове јунећег меса, али су мале шансе да то …

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

5 (4) Скупштина а. д. „Телеком Србија“ донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних …

Један коментар

  1. Pametno su nas zadužili Radikalizovani naprednjaci sa jedanaest milijarde evra, u njihovu korist. Mi ćemo vratiti dugovanja, a tim dugovanjima smo napredovali, standard, rast BDP, plate trče ka dnu Evrope. Pri tome, još mudro otimaju plate i penzije. Da li imaju za cilj da se enormno smanji broj nepoželjne populacije penzosa (ima ih oko milion i sedamsto hiljade, većina, gladne duše). Uspevaju, njih 80.000 godišnje da se presele sa ovog naprednog sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *