Напредњачка хоботница Миленијум тим “граби” београдску обалу
фото: Нова.рс

Напредњачка хоботница Миленијум тим “граби” београдску обалу

Од доласка на власт Српске напредне странке, фирма Миленијум тим толико је разгранала послове да у исто време гради станове, улаже у винограде, вештачка језера и бањски туризам, мостоградњу, учествује у гасификацији… Уочљиво је, међутим, да је у Београду “пикирала” најатрактивније локације и то поред београдских река, па од почетка гради Београд на води, ангажована је и на Макишу, а недавно је обелодањено да јој је у плану да купи Институт за водопривреду “Јарослав Черни”, преко кога би могла да дође и до још недирнутог Великог ратног острва.

Предузеће Миленијум тим основано је још пре 18 година, али јачи продор на тржишту креће са пословима гасификације, које је добијала од Србијагаса и то без тендера. Иако је због тога важила за фирму блиску социјалистима, а посебно Душана Бајатовића, због послова који су се ширили као хоботница по свим сферама бизниса и откривених веза са напредњацима, име компаније сада се увелико везује за СНС и њеног функционера Синишу Малог.

“Миленијум тим” од самог почетка је ангажован на пројекту Београд на води – прво је рушио објекте на том подручју, потом чистио терен, да би затим кренуо да гради.

Напредњачка хоботница Миленијум тим “граби” београдску обалу
фото: Миленијум тим

Мада су их поједини доводили у вези и са нелегалним рушењем у Савамали у ноћи између 24. и 25 априла 2016. године, та фирма је демантовала да је учествовала у тим догађајима.

“Миленијум тим” изградио је први објекат у Београду на води – “штанд”, односно кафић “Саванова”, а потом је кренуло уређење Херцеговачке улице. Паралелно са тим радовима, та фирма градила је променаду, на коју је нарочито поносан председник Србије Александар Вучић.”

“Миленијум тим” градио је и друге саобраћајнице на том градилишту, а постављао је и топловодне, гасоводне, електро, водоводне и телекомуникационе инсталације.

Као подизвођачи италијанске фирме “Пиззаротти”, тренутно су ангажовани на изградњи кључне зграде у пројекту – Куле Београд.

Пројекат на Макишу, сеча дрвећа

“Миленијум тим” похвалио се на свом сајту и пројектом на Макишу, делу Београда који је последњих месеци у жижи јавности, јер власт на том подручју планира да гради станове. Није искључено да ће та фирма буде ангажована и на тим пословима, а тренутно ради на пројекту санације чишћења таложнице и изградње цевовода ПП Макиш.

На сајту “Миленијум тима” пише да радови подразумевају и припремне радове на рашчишћавању обалског дела таложнице и терена на месту таложних касета, “што укључује и сечу дрвећа и растиња и одвоз материјала”.

Није познато на који је начин ангажована на овом пројекту, нити колико је новца добила за тај посао.

Како доћи до Великог ратног острва?

“Миленијум тим” тражи начин да дође и до првог пројекта на Великом ратном острву. Та фирма намере је исказала откривеним планом да купи Институт за водопривреду “Јарослав Черни”, који је недавно добио посао израде “Претходне студије оправданости са генералним пројектом изградње изворишта подземних вода” баш на том заштићеном подручју.

Директор Института Дејан Дивац потврдио је да постоје планови о приватизацији Института “Јарослав Черни”, а на питање да ли је тачно да се за куповину тог института интересује Миленијум тим, Дивац је рекао:

“Не само што сам чуо, него су се они људи јавили и рекли да је то тако… Сматрам да је то угледна фирма која се бави изградњом разних инвестиционих објеката”, рекао је Дивац.

Напредњачка хоботница Миленијум тим “граби” београдску обалу

Новоткривени пројекти и послови

Како је портал Нова.рс открио у последњих неколико месеци, “Миленијум тим” склопио је уговор о стратешком партнерству са ГП Мостоградња, која се налази у већинском власништву државе. У исто време, оснива нову фирму под називом “Мостоградња ИНГ”, која би, како тврде радници, требало да преузме део запослених из поменуте државне компаније и закупи њену производну халу у Батајници.

Пошто су већ ушли у све кључне грађевинске пројекте, власници Миленијум тим окренули су се виноградарству, а документ до кога је дошла Нова.рс, показао је да је компанија купила 200 хектара пољопривредног земљишта у околини Лесковца од некада велике и успешне компаније НАВИП, која је отишла у стечај.

Напредњачка хоботница Миленијум тим “граби” београдску обалу

Како показује документ Привредног суда у Београду, стечајни управник компаније НАВИП је крајем августа 2020. огласио продају око 200 хектара земљишта у околини Лесковца. Виногради, шума, пашњаци, њиве и објекти који се налазе на њима, продати су фирми Алеа Цонсалтинг из Београда, која је око 185 хектара платила 67,7 милиона динара.  Подаци Агенције за привредне регистре кажу да је директор Алеа Цонсалтинг Иван Бошњак, један од власника “Миленијум тима”.

Сем вредног земљишта са шумом и виноградима, предузеће повезано са власницима “Миленијум тима”, од компаније НАВИП у стечају купило је и вештачко језеро.

Политичке везе

Политичке везе “Миленијум тима” са странкама на власти одавно су откривене, а у случају СПС нису биле ни скриване. Наиме, власници те компаније Иван Бошњак и Стојан Вујко појавилису се у неколико предизборних спотова Душана Бајатовића, преко кога су добијали послове гасификације.

Није демантована ни њихова вишеструка повезаност са тадашњим градоначелником Београда Синишом Малим и његовим братом Предрагом.

Предраг Мали, рођени брат садашњег министра финансија Синише Малог, како је објавио портал КРИК, годинама је возио “ауди” у власништву фирми Ивана Бошњака и Стојана Вујка. Сем аутомобила, бизнисмени су му уступили и стан у којем је једно време становала девојка Предрага Малог.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Др Јакшић поручује са КиМ: Вучић највећи ИЗДАЈНИК и ЛОПОВ у историји Србије и Срба (видео)

Др Јакшић поручује са КиМ: Вучић највећи ИЗДАЈНИК и ЛОПОВ у историји Србије и Срба (видео)

Граница између Косова и Метохије са Албанијом је обрисана уз прећутну сагласност Александра Вучића. Пројекат …

Влада набавља луксузне баштенске гарнитуре за виле Вучића и Брнабић

Влада набавља луксузне баштенске гарнитуре за виле Вучића и Брнабић

У поједине виле које користе највиши државни функционери, међу којима су и Ана Брнабић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *