fbpx
Насловна / Србија / Нарко-мафија хара школама!
Нарко-мафија хара школама! 1

Нарко-мафија хара школама!

За разлику од ранијих година када су се послом диловања дроге на улици у Србији бавили или наркомани или најнижи слој криминалаца који је на тај начин желео да напредује у мафијашкој хијерархији, последњих годину дана крупнији дилери за овај посао све више користе малолетнике, и то децу, редовне ученике основних школа!

Пре само неколико дана, 12. јуна, у Нишу је насмрт избоден 18-годишњи Иван Лилић, а нападач који је ухапшен има само 15 година. Иванова мајка Бојана је обелоданила да ова прича није само једна у низу која се може подвести под вршњачко насиље – већ окрутан обрачун дилера са онима који не желе да уђу у ланац продаје дроге.

– Добијао је раније неке претње. Неко га је чак и у школи чекао, нудили су његовим друговима по 500 динара да кажу где је. Све је почело у фебруару, када му је у једној играоници пришао момак кога не познаје и дао му 500 динара да му причува кесу са марихуаном на један сат. Он је седео у играоници, а када су другови пошли у град, кренуо је и он. Међутим, зауставила их је интервентна јединица полиције и привела их. Покушао је да објасни да је добио кесу да је причува за 500 динара, али није вредело. Написали су му пријаву и одузели кесу. Онда је почела тортура – испричала је за београдски „Ало“ Бојана Лилић.

Чекамо одговор из МУП

„Вести“ су се обратиле и МУП-у Србије. До закључења овог броја нисмо добили одговор колико је ова појава заиста алармантна и шта кажу званични подаци.

Након што је пуштен из полиције, Ивану се живот полако претварао у пакао.

– Дај 50 евра, дај 100 евра, јер је та „роба“ остала у полицији. Дај 150 евра, дај 300 евра. Није смео ни у школу да иде. Него како би сакупио нешто пара, слао је том момку који му је дао кесу, а кога није познавао, нити му знао име. Плакао је, молио ме да му помогнем да се раздужи, рекао је да га терају да продаје дрогу, али да он то не жели да ради. Не знам како, али успела сам да обезбедим око 700 евра само да би га оставили на миру. Питала сам да идем да пријавим полицији, каже: Немој, мајка, побиће нас, ти не знаш какви су. Последњи позив имао је 26. маја. Позвао га је тај момак и рекао да му дугује само још 5.000 динара. Пошто му је платио, претње су престале. Прексиноћ смо седели и причали. Кажем: Синко, је л’ ти мало лакше него да те јуре, да те зову? Рекао је: Не зову. Лакше је што не дугујем, али ми је много тешко у шта сам тебе увалио. Још сам кредит подигла адвоката да ангажујем – јада се несрећна мајка.

Благе казне за малолетнике

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, потврђује да је све више дилера дроге међу малолетницима.

– Регрутују их старији криминалци свесни да су казне према малолетницима много блаже и најчешће се завршавају условним осудама. Већ дуго година упозоравамо на проблеме које полицајци имају са све млађим дилерима дроге. Казне за малолетнике су врло благе, па се они у року од неколико дана поново нађу на улицама и наставе да продају наркотике, чак и својим школским друговима – каже Мијаиловић и подсећа на неке од најупечатљивијих примера:

– То је случај дечака од 16 година, који је диловао дрогу испред Основне школе „Стеван Дукић“ на београдској Карабурми. Он је пре две године напао полицајце који су хтели да га приведу, покушао да им отме пиштољ, а онда једном од њих поломио кост на руци.

На све већи број малолетних дилера и чињеницу да то у Србији више није издвојен феномен, већ очигледно део добро разрађене нарко-машинерије, упозорава Независни полицијски синдикат Србије.
Њихов председник, Милош Јеленковић, дугогодишњи инспектор у Одељењу за наркотике СУП-а Ниш, за „Вести“ истиче да је реч о проблему на који је његов Синдикат више пута упозоравао МУП Србије.

– Реч је о потпуно новом феномену са којим смо суочени последњих годину или нешто више. Дилери свесно упошљавају малолетнике јер им је тако и најлакше да дистрибуирају дрогу по основним школама. С друге стране, полиција има огроман проблем са мањком људи. Док сам радио у Нишу, у Одељењу за борбу против наркотика, нас седморица колега смо били задужени за град од 300.000 људи – истиче Јеленковић и упозорава да се проблем отргао контроли и да су малолетни дилери дроге присутни у свим већим градовима у Србији.

Вратити школске полицајце

Милош Јеленковић истиче да је највећи проблем у мањку полицајаца.
– Већина школа је опремљена видео-надзором, али дилери сигурно неће продавати дрогу пред камерама. С друге стране, више пута смо упозоравали да је хитно потребно вратити школске полицајце, јер и ови који су тренутно ангажовани физички нису у стању да буду ефикаснији пошто покривају по две-три, а некада и по пет школа. Још једном апелујемо на све институције да се овим проблемом озбиљно и хитно позабаве – истиче Јеленковић.

– Због далеко блаже казнене политике, дилери одлучују да ангажују клинце из седмих, осмих разреда основне школе. Забележени су случајеви деце и из нижих разреда која су се „доказала“. Нажалост, криминалци користе чињеницу да је то најкритичнији узраст код малишана, да их дрма пубертет, да су жељни доказивања, а самим тим их је и најлакше изманипулисати и контролисати. Истовремено, веома је тешко ући у траг тим дилерима, јер је реч о деци која дилују дрогу у школама које и сами похађају. На срећу, у мањим срединама је ситуација много боља, јер се такве ствари брзо сазнају и родитељи и полиција успеју да прекину тај ланац. Нажалост, систем је такав да већина деце која је ухваћена са наркотицима прође са опоменом – закључује Јеленковић.

Опијати никад јефтинији

Србија се последњих година суочава са озбиљним проблемом да дрога никада није била толико јефтина, а посебно када је реч о оним најопаснијим.

На београдским, али и улицама других већих градова у Србији, за „једну црвену“, односно око осам евра, могуће је купити не само пакетић квалитетног сканка (модификоване марихуане), већ и дозу хероина. Пале су и цене других наркотика, а и даље је најскупљи кокаин, који у зависности од квалитета кошта од 50 дом, најчистијег – 100 евра. Иронично је да цена и квалитет све више зависе и од тога да ли је реч о „редовном“ или „платежном“ купцу.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Хиљаду наставника без праве дипломе 11

Србија: Хиљаду наставника без праве дипломе

Према подацима Министарства просвете, у Србији је прошле године било 1.000 нестручних наставника и они …

НОВО ХАПШЕЊЕ У САД: Српски нарко дилери „пали“ са пола тоне кокаина! 12

НОВО ХАПШЕЊЕ У САД: Српски нарко дилери „пали“ са пола тоне кокаина!

ПОСЛЕ хапшења код Азорских острва и заплене 800 килограма кокаина, сакривених у једрилици регистрованој у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *