Народ нам се самоспаљује и самоубија због беде а Вођа за аутопут у Тирану и Подгорицу крља 3.8 милијарди евра

Приликом посете премијера и новоизабраног председника Србије Александра Вучића Кини, договорена је сарадња између двеју земаља на изградњи ауто-пута ка Црној Гори. Кинеска компанија ЦРБЦ градиће две деонице Коридора 11, на потезу Прељина-Пожега и Пожега-Бољаре, укупне дужине око 140 километара. Радови ће почети 1. марта идуће године, а рок за завршетак рокова је 1. септембар 2020. године.

– Очекује нас изградња путева, мостова и пруга, а кинеске компаније су се показале као природни савезник за изградњу инфраструктуре. Веома смо задовољни нашом досадашњом сарадњом – истакао је Вучић.

Црногорци раде пуном паром

Радови на изградњи ауто-пута у Црној Гори, од Бољара до Бара, почели су пре две године. Планирана је изградња 42 тунела и 92 моста и вијадукта. Приоритетна деоница је Смоковац-Увач-Матешево дужине 41 километар. Надморска висина на којој ће се градити прва деоница ауто-пута је од 63 до преко 1.100 метара, што говори о сложености грађевинског подухвата. Извођач радова је такође кинески ЦРБЦ. Мост Морачица биће један од најзахтевнијих објеката на траси овог ауто-пута јер се подиже на висини од 180 метара. Изградња прве деонице ауто-пута коштаће 810 милиона евра, а главни кредитор је кинеска Ексим банка.

Потписани уговор вредан је 3,2 милиона евра, од чега је 2,1 милијарда предвиђено за ауто-пут до Бољара, 700 милиона за брзу пругу до Будимпеште и 400 милиона за Фрушкогорски коридор. Детаљи о томе да ли ће кинеска компанија градити кроз кредит или узимањем концесије још нису познати, а како је навела ресорна министарка Зорана Михајловић о томе ће се говорити када документација буде комплетна.

Тек отворен, а распада се
Председник Владе Србије Александар Вучић је крајем 2015. године свечано отворио незавршени део ауто-пута Црвена Река – Чифлик на деоници Коридора 10. За саобраћај је, у ствари, све време отворена само једна трака, док се друга поправља и тек спрема за постављање асфалта. Рађено је скоро до јануара, да би се што пре отворила та деоница.

– Немамо комплетну документацију. Ове године уз паралелан рад на потписивању комерцијалних уговора планирамо да завршимо и то и очекујемо да следеће године можемо да причамо о извођачима – рекла је Михајловићева. Она је истакла да је најмање половина новца из пројекта намењена домаћим извођачима.

Пројектанти Саобраћајног института ЦИП исцртали су трасу ауто-пута од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором који ће коштати око 1,6 милијарди евра. Усвојена траса ауто-пута Пожега-Бољаре, преко Ариља, Ивањице и Дуге Пољане, дуга је 140 километара и пројектована је за брзине од 100 и 120 километара на час. Траса према Црној Гори, која води од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором, захтева изградњу чак 97 мостова, који ће бити дуги 20 километара. Осим тога, пројектован је и 51 тунел.

Прави тренутак

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић истиче да је овај уговор изузетно добра вест за Србију.

– Сада нема стајања. Добро је што су одређени прецизни рокови, мада Кинези не пробијају рокове и стриктно поштују договоре – рекао је Родић. Он објашњава да је суштина да имамо што мање исцепканости пројекта, односно, да деонице које се раде буду што дуже.

– Биће захтевна траса, уколико се нападне са више фронтова, то може да се уради за четири до пет година – проценио је пројектант ЦИП-а Драгослав Драгићевић.

Део ауто-пута од Прељине до Пожеге је подељен у три сектора и његова вредност је око 500 милиона евра. Пројектована је и изградња тунела Лаз од 1.750 метара. Трећа деоница од Лучана до Пожеге протезаће се на седам километара, а на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

А. Вучићевић – Вести

Актуелно

Просвета: Откази теткицама, посао за психологе – прекобројних и 1.000?

Београд — Од јесени део ненаставног особља постаће технолошки вишак, а посао ће добити више …

Срби тону у беду

Властима у Београду су пуна уста приче о бољем животу, а већина грађана Србије све …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons