Радници из Винче криве директора: Угрожен нам је живот, озрачени смо

0
(0)

Београд – Више од 20 запослених у Јавном предузећу Нуклеарни објекти Србије саопштило је да су им животи угрожени, јер су изложени зрачењу и јер су услови за рад у предузећу неподношљиви, а за то су окривили вршиоца дужности директора Далибора Арбутину.

Радници су апел упутили на адресе Министарства науке, Министарства привреде и надзорног одбора ЈП Нуклеарни објекти Србије, пренео је данас новосадски информативни сајт 021 (021.рс).

„Директор има јасне намере да обезвреди знање, искуство, компетентност и здравствену угроженост, мењањем систематизације и одсуством воље за дијалогом“, наводи се у апелу и додаје да је у предузећу годинама на делу дискриминација и неправда, злоупотребе службених положаја, гажење принципа и омаловажавање техничара у зони јонизујућег зрачења.

Додали су да им „један део“ пословодства одузима и могућност и право на заштиту у случају професионалног обољења и навели да су им многе колеге умрле од последица озрачивања.

„Тренутно јединој живој, а оболелој особи у предузећу покушавају да одузму право на професионално обољење, које су му стручне службе признале. Уместо да пословодство подржи и заштити свог техничара који је свој радни век провео у зони зрачења, они се суде са њим, покушавајући да оборе мишљење медицинских специјалиста“, наводе запослени у Нуклеарним објектима Србије.

У Нуклеарним објектима Србије демантовали су наводе потписника апела и додали да директор Арбутина није разговарао са овим запосленима, јер се не зна ко су.

„Наши запослени послове у контролисаној зони, зони јонизујућег зрачења, обављају у складу са нашим лиценцама, процедурама и правилницима и у складу са дефинисаним радним задацима, који су потписани од стране извршилаца, лица одговорних за реализацију активности, лица која надгледају испуњеност мера заштите од зрачења и, на крају, од стране директора. Јасно је да је све у складу са планираним активностима и да нема места наводима да се запослени ‘без преке потребе озрачују’“, казали су из тог јавног предузећа.

Медији су недавно објавили да је спремачица у предузећу Гордана Сушић тужила директора за мобинг. И бивша руководитељка у предузећу Желмира Илић навела је раније да је поднела кривичну пријаву против Арбутине. Потписници апела су навели да за сада постоје четири тужбе за мобинг и једна кривична пријава против Арбутине.

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kонтинуитет Срба од Лепенског Вира и Винче – Археолог Јелена Малешевић (видео)

5 (6) Духовно јединство од праисторије до данас одлика је Срба. Археологија доказује праву историју …

ИНТЕРВЈУ: Весна Пешић – Срби су древни народ, Винча открива да смо староседеоци Балкана! (видео)

5 (1) Гост Славија инфо била је госпођа Весна Пешић, писац и издавач. У емисији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend