НАРОДЕ, ово су све мере које су од данас на снази у борби против вируса корона

4
(3)

БЕОГРАД – У Србији је од данас забрањено окупљање више од две особе, а од сутра важи нови режим трајања полицијског часа викендом – од суботе у 13 сати до понедељка у пет часова ујутру.

То су најновије мере које је Влада Србије увела од проглашења ванредног стања 15. марта, ради спречавања ширења корона вируса.

Раније уведени полицијски час радним данима и даље траје од 17 часова до пет сати ујутро, уз забрану кретања на јавним местима за старије од 65 година који живе у градовима, док се та забрана у руралним срединама односи на све старије од 70 година.

Забрана се за старије од 65 година не односи на недељу, када им је омогућено да рано ујутро оду у продавнице и супермаркете у набавку намирница.

Ранијом одлуком Владе затворени су кафићи и ресторани, а та забрана односи се и на играонице, кладионице, коцкарнице, фризерске и козметичке салоне, као и ауто-перионице.

Такође, забрањен је рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болешћу изазваном вирусом ЦОВИД-19, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљег.

Према најновијој одлуци Владе, дозвољена је шетња кућних љубимаца у периоду од 23 сата до један сат иза поноћи и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалишта, односно боравишта.

У случају кршења наредбе о ограничењу и забрани кретања превиђена је новчана казна од 50. 000 до 150. 000 динара.

МУП издаје посебне дозволе за кретање у време полицијског часа.

Ако угоститељ жели да обавља своју делатност током ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за ношење или да организује шалтер на коме би се продавала храна и пиће без уласка у угоститељски објекат.

Раније је обустављен путнички авио-саобраћај, као и градски и међуградски јавни превоз у Србији, а град Београд увео је коридорске линије превоза за здравствене раднике и грађане, који имају радну обавезу током периода ванредног стања.

У складу са мерама Владе Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, грађани који у Србију допутују из жаришста епидемије, конкретно из Швајцарске, Италије, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачцке, Француске, Аустрије, Словеније или Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим коронавирусом САРС-Цо-2 у трајању од 14 дана изолације у кућним условима за држављане Србије који долазе из свих осталих држава такође је продужена на 28 дана.

Границе Србије затворене су за све оне који нису српски држављани.

Минимална новчана казне за напуштање изолације није одређена, па се примењује општи максимум.

И у периоду када полицијски час није на снази, грађани морају да поштују одређене мере, тако да су на територији Србије забрањена јавна окупљања на јавним местима, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Дан после увођења ванредног стања, 16. марта, у потпуности је обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа тако да вртићи, основне и средње школе и универзитети у Србији до даљег неће радити.

Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе: еВртић доступан за целу Србију и еУпис за упис у школе, а настава се одвија на даљину путем јавног сервиса.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчки премијер Мицотакис предложио „увођење јединственог сертификата о вакцинацији против коронавируса, који би важио у целој ЕУ“

5 (2) Грчки премијер Кирјакос Мицотакис предложио је увођење јединственог сертификата о вакцинацији против вируса …

Горан Пајић: Српска обавештајна служба је у колапсу, Хрвати и Немци су свуда! (видео)

5 (4) Иако је целу деценију Горан Пајић провео је у Јединици за обезбеђење Слободана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend