fbpx
Насловна / Србија / Економија / Наши ратари ору туђе њиве и за то добијају субвенције, док је закуп четири пута јефтинији него код нас

Наши ратари ору туђе њиве и за то добијају субвенције, док је закуп четири пута јефтинији него код нас

Наши ратари у Румунији обрађују око 5.000 хектара и за то добијају субвенције. Земљу закупљују за 100 евра по хектару, што је четири пута јефтиније него овде.

Већ неколико година српски ратари из средњег Баната прелазе у Румунију и тамо обрађују земљу. Посао им се исплати јер Румунија даје повољне услове за обраду пољопривредних површина, а власници нуде довољно земље у закуп који је много јефтинији него код нас.

“Наши грађани тамо оснивају и аграрне фирме које се баве обрадом земље и засад тај посао иде одлично. Тамо одвозимо само нашу механизацију. Наши суседи нуде одличне субвенције за произведену робу и уредно их исплаћују”, каже за Политику Пера Миланков, председник општине Нова Црња.

„Румунија се може поредити са бившом Југославијом. То је око 10 милиона хектара квалитетне земље. Та земља боља је од оне у Банату, приближна квалитету земље код Бечеја, где је далеко скупља, од 8.000 евра, па навише, све до 12.000 и 15.000 евра“, рекао је недавно пољопривредни стручњак Бранислав Гулан.

Политика.рс

фото: Шутерсток

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

CEE Bankwatch Network: Субвенције за МХЕ штете средини, а користи имају људи блиски властима

5 (2) Финансијски подстицаји за мале хидроелектране на Западном Балкану штете по животну средину, а …

Сточари још чекају субвенције за 2018.

5 (1) Иако су одавно предали захтеве за ову годину, део сточара у Србији још …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *