НАТО војска намерно не ремети промет дроге из Авганистана

0
(0)

17.08.2012. –

Основна количина наркотика у Таџикистан долази из авганистанских провинција Кундуз и Бадахшан. Те територије се налазе под контролом немачког контингента групације НАТО. Али мисија игнорише караване наркотрговаца, који мењају хероин и опијум за оружје у суседној републици.

Те две провинције су с Таџикистаном повезане аутомобилским мостом преко реке Пјанџ. Грађен је специјално за транспорт НАТО снага. Власти САД су у пројекат уложиле више од 36 милиона долара. Али сада мост користе и обични трговци међу којима има доста наркодилера. Управо они мењају на таџикистаским пијацама хероин за оружје за Ал Каиду, Талибан и друге локалне терористичке организације. А војска се принципијелно не меша у послове локалног становништва, тим пре у таквим регионима као Бадахшан, у којима с времена на време избијају нереди, говори главни уредник информативног портала „Авганистан.ру“ Омар Несар.

– Војска НАТО од самог почетка није преузела одговорност за борбу против наркотика. Борба против наркотрговаца може да погорша однос становништва према странцима, и зато не желе. Али постоји верзија према којој авганистанска економија исувише зависи од новца зарађеног дрогом, и да зато војска западних земаља није заинтересована за то: слабљење економије може да створи проблеме. Што се тиче немачког контингента, прошле године, када су се у тој провинцији активирали милитанти, немачка војска се скривала у својим базама и затварала очи на све што се дешава.

Чак је и оружани сукоб у Бадахшану био повезан с дрогом. Авганистански медији пишу да се управо у тој области мења дрога за оружје. Али војска бундесвера намерно игнорише своја директна задужења, сматра стручњак из Центра за изучавање савременог Авганистана Никита Мендкович:

– Немачки контингент фактички игнорише одлуку самита НАТО у Будимпешти 2008. о учешћу у антинаркотичкој мисији у Авганистану. Да, та резолуција не предвиђа да се уништавају усеви опијумског мака – то је посао авганистанске полиције. Али међународна војска је узела на себе функције пресецања наркотрафика и уништавање нарколабораторија. Али немачки контингент је веома пасиван. Органи државне власти у Авганистану су веома слаби, а трговина дрогом је основ за постојање оружане опозиције, радикалних исламистичких екстремиста, па и покрета Талибан. Зато је овај бизнис веома распрострањен, и борба против тероризма је с тим у тесној вези, што, очигледно неки европски војници не схватају.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Југославија = Опијум. Рађање балканске Kолумбије (видео)

3.7 (6) Kако је Kраљевина Југославија постала земља шверца и опијума. Да ли је ово …

ДЕА затвара круг: Америчке службе окончале истрагу око трговине наркотицима браће Вучић

4.6 (432) Другог јула ове године без велике помпе, и учешћа Велике пропаганде лажи, објављена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend