fbpx

Научници би назад, Србија их тера

0
(0)

Нови Сад — Иако велики број младих научника жели да се врати из иностранства у високошколство Србије, у томе их спутавају компликована бирократија и бесмислени прописи.

У последњих пет година само је на Новосадском универзитету било на десетине захтева реномираних младих научника пореклом из Србије, који су након успешне каријере у иностранству желели да се врате у нашу земљу где би наставили рад, али су их чекали проблеми са боравком, нострификацијом дипломе, запослењем, статусом…

Декан новосадског Природно-математичког факултета Неда Мимица-Ђукић каже да се ова научна институција бори да задржи неколико истакнутих научних радника.

“Ми у овом моменту имамо брачни пар, где је супруга из наших крајева, која жели да се врати у земљу са супругом. Обоје су врхунски стручњаци, он је чак радио на Оксфорду у лабораторији једног нобеловца, међутим наша администрација њихов повратак чини готово немогућим”, објашњава Мимица-Ђукић.

“У свету нема нострификације диплома и сличних препрека. Тамо имате интервју и као стручњак посао или добијате или не. Просто, циљ је довести неког у земљу, а не отерати га. У последњих пет година имамо доста захтева за повратак од људи који су отишли деведесетих година. Пре свега су то научници који су у Америци завршили мастер и докторске студије, али је њихов повратак практично немогућ”, каже Мимица-Ђукић.

Према њеним речима, ови научници суочени су са низом проблема, јер држава још није решила на који начин могу да буду ангажовани као повратници.

Пред њима је и гомила препрека у виду решења о државном статусу, дозволе боравка, или држављанства. Боравишне дозволе издају се за врло кратко време, али брзо и истекну, и то када људи треба да почну неку другу фазу свог ангажовања.

“Читав је низ проблема, зачараних кругова, јер да би неко био у пројекту он мора да има звање, а не може да има звање ако није запослен и на тај начин се млади људи практично удаљавају од суштине, а то је да се врате овде. У питању је несклад свих мера које спречавају тог младог човека да се придружи нашој заједници, где би као признат научник имао од чега да живи”, каже Мимица-Ђукић.

Ректор Новосадског универзитета Мирослав Весковић каже да наша држава много губи оваквим третирањем научника повратника.

„Мислим да су проблеми с којима се суочавају ови млади научници више последица неделовања или погрешног деловања љубоморних или неспособних појединаца да им неко способан не би угрозио позицију“, објашњава ректор Новосадског универзитета.

 

ИЗВОР: ПРЕСС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате

5 (17) Приближава се, у Србији, доба насилног вакцинисања, што против грипа, што против короне. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *