Научници би назад, Србија их тера

Научници би назад, Србија их тера

0
(0)

Нови Сад — Иако велики број младих научника жели да се врати из иностранства у високошколство Србије, у томе их спутавају компликована бирократија и бесмислени прописи.

У последњих пет година само је на Новосадском универзитету било на десетине захтева реномираних младих научника пореклом из Србије, који су након успешне каријере у иностранству желели да се врате у нашу земљу где би наставили рад, али су их чекали проблеми са боравком, нострификацијом дипломе, запослењем, статусом…

Декан новосадског Природно-математичког факултета Неда Мимица-Ђукић каже да се ова научна институција бори да задржи неколико истакнутих научних радника.

“Ми у овом моменту имамо брачни пар, где је супруга из наших крајева, која жели да се врати у земљу са супругом. Обоје су врхунски стручњаци, он је чак радио на Оксфорду у лабораторији једног нобеловца, међутим наша администрација њихов повратак чини готово немогућим”, објашњава Мимица-Ђукић.

“У свету нема нострификације диплома и сличних препрека. Тамо имате интервју и као стручњак посао или добијате или не. Просто, циљ је довести неког у земљу, а не отерати га. У последњих пет година имамо доста захтева за повратак од људи који су отишли деведесетих година. Пре свега су то научници који су у Америци завршили мастер и докторске студије, али је њихов повратак практично немогућ”, каже Мимица-Ђукић.

Према њеним речима, ови научници суочени су са низом проблема, јер држава још није решила на који начин могу да буду ангажовани као повратници.

Пред њима је и гомила препрека у виду решења о државном статусу, дозволе боравка, или држављанства. Боравишне дозволе издају се за врло кратко време, али брзо и истекну, и то када људи треба да почну неку другу фазу свог ангажовања.

“Читав је низ проблема, зачараних кругова, јер да би неко био у пројекту он мора да има звање, а не може да има звање ако није запослен и на тај начин се млади људи практично удаљавају од суштине, а то је да се врате овде. У питању је несклад свих мера које спречавају тог младог човека да се придружи нашој заједници, где би као признат научник имао од чега да живи”, каже Мимица-Ђукић.

Ректор Новосадског универзитета Мирослав Весковић каже да наша држава много губи оваквим третирањем научника повратника.

„Мислим да су проблеми с којима се суочавају ови млади научници више последица неделовања или погрешног деловања љубоморних или неспособних појединаца да им неко способан не би угрозио позицију“, објашњава ректор Новосадског универзитета.

 

ИЗВОР: ПРЕСС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

5 (3) Становништво и привреда све више се задужују код банака, односно узимају кредите тако …

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

5 (2) Данас ће бити исплаћена трећа половина минималца за привреду, што је једна од …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend