Глифозат уништава ембрионе!

0
(0)
Субота – 02.07.2011
Међународна агенција ЕОС (Ерт опен сорс) упозорила је јавност да глифозат, основни састојак најпознатијег светског пестицида „Раундап wидкилер“, америчког произвођача „Монсанто“, изазива деформитете код новорођенчади, односно уништење најразличитијих типова ембрионалних ћелија.

У српској пољопривреди овај пестицид се масовно користи према препорукама Европске уније. Европска комисија, према ЕОС-у, годинама зна за штетност овог хербицида, али је ипак 2002. године дозволила коришћење ове супстанце на наредних 10 година. Анализу овог „Монсантовог“ хербицида радила је Немачка савезна канцеларија за заштиту потрошача и безбедност хране, која је закључила да је „глифозат безбедан“. Препоруке Немачке преузеле су све земље чланице ЕУ, а онда и Србија. Овдашњи заступник за „Монсанто“ производе, „Хемикал агросава“ из Београда, тврди да они слободно продају овај производ у Србији.

Смањење хранљивих састојака после употребе глифозата
Смањење хранљивих састојака после употребе глифозата

– Ми тај хербицид слободно продајемо и нико нам никада није указао на његову штетност. Слободно га увозимо и људи га масовно купују – рекли су нам у заступништву „Монсанта“ за Србију.
У Министарству пољопривреде прво су нам одговорили да „Раундап wидкилер“ није регистрован у Србији, а након објашњена да се у Србији продаје само као „Раундап“ и да смо већ добили потврду од „Монсанта“, одговор је промењен.

– Препарат је од 2001. године укључен у листу активних супстанци дозвољених у ЕУ.
Годинама се користи у земљама Европе и Америке јер процена ризика није указивала на могућа штетна деловања овог производа на здравље људи и животну средину уколико се користи у складу са издатим одобрењем за његову примену – наводе у министарству.

М. Л.

 

Ало вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *