НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5
(1)

Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али пуномоћје писано руком мора да садржи све податке из обрасца, наводи се у одговору Народне банке Србије Инсајдеру у коме појашњавају Инструкцију за подизање пензија уз пуномоћ.

Поједини грађани јавили су се нашој редакцији због тога што им банке нису прихватиле пуномоћ пензионера исписану руком, инсистирајући на томе да пензионери попуне образац саме банке.

У НБС наводе да банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, уз напомену да пуномоћје писано руком мора да садржи податке из обрасца.

Образац пуномоћи можете наћи на овом линку.

“Из горе наведеног следи да пуномоћје може бити написано и руком, у слободној форми, уколико садржи све податке из прописаног обрасца. То значи да банке или ЈП Пошта Србије ради олакшања корисницима могу израдити и свој образац пуномоћја који ће садржати податке из обрасца пуномоћја који је утврђен инструкцијом Народне банке Србије, али не могу инсистирати да клијент користи искључиво тај образац, односно, не могу условљавати исплату пензије само зато што овлашћено лице није поднело пуномоћје на обрасцу који је израдила нека банка или ЈП Пошта Србија“, наводе из НБС у одговору Инсајдеру.

У НБС наводе и да су сви су дужни да поступају у складу са њиховом Инструкцијом при исплати пензија за старије од 65 година у време ванредног стања.

Обавезно је оставити примерак пуномоћја банци, као и дати на увид лична докумената овлашћеног лица и корисника, ради спречавања било каквих злоупотреба, наводе из НБС.

У НБС наводе да су упознати са тим да су поједине банке инсистирали на својим обрасцима пуномоћја.

“Народна банка Србије је упозната са постојањем одређених случајева у пракси када је пружалац услуге условљавао кориснике да користе искључиво пуномоћје тог пружаоца, те је с тим у вези одмах контактирала те пружаоце услуга како би се овакви проблеми отклонили у најкраћем могућем року. У том смислу добили смо уверавања да се наведена пракса неће понављати и да је реч о привременом неразумевању”, наводи НБС.

НБС позива грађане, уколико и даље буду имали проблеме у вези са исплатом пензија, да се обрате Народној банци Србије и укажу у којим местима и у којим случајевима су се сусрели са поступањем запослених у банкама за које сматрају да није у складу с прописима.

Подсећају и да је Влада Србије успоставила контакт центар где грађани могу пријавити проблеме у вези са радом банака код исплате пензија. Грађани проблем могу пријавити на имејл адресу [email protected] или на контакт телефон 011/7350-560.

“Народна банка Србије ће и у наредном периоду предузимати све неопходне радње како би олакшала коришћење финансијских услуга, пре свега нашим најстаријим грађанима на које се односи мера забране и ограничења кретања за време ванредне ситуације”, наводи Народна банка Србије у одговору Инсајдеру.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порука војних пензионера: Имаш ли стида Kркобабићу?

Порука војних пензионера: Имаш ли стида Kркобабићу?

4.7 (7) Од милион и 700.000 пензионера милион преживљава, а преко 400.000 нема ни за …

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

5 (4) Пензионерима ће од понедељка на кућну адресу стићи првих 700.000 пакета витамина – …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend