понедељак , мај 21 2018

Не да(ви)мо Београд тражи оставку Синише Малог „без одлагања и пренемагања“

ПРИСТАЛИЦЕ Иницијативе Не(да)вимо Београд затражиле су данас, на протесту испред Скупштине града Београда, оставку градоначелника Синише Малог због тога што ни након десет месеци није утврђена одговорност за рушење у четврти Савамала, након чега су кренули у протестну шетњу.

У обраћању учесницима скупа, представник Иницијативе Радомир Лазовић рекао је да после последњих сведочења (бивше супруге градоначелника) не сме бити „одлагања или пренемагања“ и да Синиша Мали не сме остати на челу града.

„Близу смо победе, ево нас поново заједно. Браво за истрајност и спремност да се упорно боримо за наш град, да се боримо свим срцем, истином и солидарношћу“, рекао је Лазовић.

Професорка Весна Ракић Водинелић изразила је уверење да грађани Србије нису народ са којим власт може да ради шта хоће.

Она је оценила да је премијер Александар Вучић у интервјуу за Радио-телевизију Србије „пресудио“ да ће Мали одговарати само пред својом партијом.

„Ми тражимо судску истину о томе шта се десило. Нећемо да живимо у лажима. Грађани Београда и Србије ће једном сазнати разлоге за ћутање и разлоге за рушење“, рекла је Ракић-Водинелић и позвала тужилаштво да уради свој посао, поручивши им да су се заклели да штите Устав и законе од свих, а пре свега од власти.

Новинарка Времена Јована Глигоријевић оценила је да је новинарска професија саму себе обрукала и појела сопствену суштину, јер нико од медија са националном фреквенцијом није пренео сведочење бивше супруге Синише Малог у којем га је она оптужила за организацију рушења у Савамали.

„Александар Вучић обнародовао је оно што сви знамо – да ће се кандидовати за председника. Зашто је то урадио баш јуче? Да не бисмо причали о Синиши Малом“, рекла је она и додала да у Србији има мало слободних медија, али да ће они наставити да се баве тим случајем.

Она је рекла да не може да замисли бољи начин да се обележи Дан државности Србије него протестом на коме грађани бране законе, уставни поредак и државност.

Грађани који су учествовали на протесту носили су пароле и захтеве за оставком Синише Малог, а на паролама су били и цитати из Сретењског устава и подсећање да је данас Дан државности.

На скупу су учествовали и представници синдиката Војске и Полиције, наменске индустрије, просветних радника, као и грађани Ниша и Новог Сада.

Након обраћања, колона грађана је кренула у шетњу ка згради у Катанићевој улици, у којој се налазе тужилаштво и судови.

Према процени извештача, скупу присуствује неколико хиљада људи, а у ширем центру града биле су приметне јаке полицијске снаге.

Пре почетка скупа, Андрија Стојановић из иницијативе Не(да)вимо Београд рекао је агенцији Бета да градоначелник Београда Синиша Мали више не сме бити градоначелник нити један дан.

„Оно што желимо данас да адресирамо јесте рад тужилаштва. Желимо да скренемо пажњу да грађани више не желе да пристану на инструментализацију и коришћење јавних функција у корист мутних послова и криминалних радњи које нису расветљење након више од годину дана“, рекао је Стојановић.

Представник иницијативе Добрица Веселиновић рекао је Бети да је протест наставак буђења грађанског отпора „спирали лажи и неистина које режим и медији блиски њему износе“.

„Повод свега је пројекат Београд на води и рушење у објеката у Савамали, али дубински узроци су много већи а то је незадовољство ситуацијом у нашем граду и нашој земљи. Овај број људи који излази овде показује да су нам потребне озбиљније промене“, рекао је Веселиновић.

Према наводима бивше супруге градоначелника Београда Марије Мали, које је изнела у интервјуу Мрежи за истраживање криминала и корупције (КРИК), Синиша Мали је организовао рушење у Херцеговачкој улици.

У изборној ноћи, 24. и 25. априла 2016. године, у Херцеговачкој улици, маскирани људи багерима су порушили неколико објеката, малтретирали и везивали људе и одузимали им мобилне телефоне. Грађани су позивали полицију, али она није долазила, већ их је упућивала да позову комуналну полицију.

„Захтевамо да оставка буде први корак ка кривичном процесуирању Малог и свих умешаних у злочин у Савамали, али и у серијску криминализацију јавних функција, инструментализацију институција и правосуђа и приватизацију власти“, саопштила је јуче Иницијатива.

Њен представник Добрица Веселиновић рекао је Бети да их је последња вест о умешаности Малог у рушење Савамале узрујала „јер нема реакције државних органа“.

„Револтирани том чињеницом одлучили смо да поново покренемо протесте“, рекао је Веселиновић.

Бета

Актуелно

Легија поручио Чеди Јовановићу: Био си главни заштитник Земунаца у Влади и лажов

Београд – Милорад Улемек Легија (50) у петак је у завршници суђења за побуну ЈСО …

Напредна лопина „ојадила“ буџет за 3 МИЛИОНА, а оптужнице још нема!

Иако се наредног месеца навршава годину дана од хапшења бившег председника Општине Палилула Бобана Џунића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons