Неимари остају без зарада

Неимари остају без зарада

Ове године биће мање приватних инвестиција у станоградњу, процена је ПКС и инвеститора. Само још држава гради уз добит. Марже приватника пале на само 7,5 одсто

САМО основни грађевински материјал поскупео је у последњих неколико месеци и – 20 одсто. Тај раст је, пре свега, изазвало поскупљење енергената, које у цени појединих грађевинских материјала учествује и са више од 50 одсто. И раст евра се, такође, неповољно одразио на ценовник грађевинске хемије, столарије, пошто се око 80 одсто репроматеријала увози из ЕУ. С друге стране, инвеститори не могу да укалкулишу више цене материјала у коначну цену квадрата због мале потражње. Значи, од опоравка грађевинске индустрије нема ништа, јер приватних инвестиција у станоградњу ни ове године неће бити.

– Произвођачи су морали да коригују цене због курса евра и енергената, јер би у супротном пословали са минусом а и овако су на ивици да преживе – каже Горан Родић, секретар Удружења за грађевинарство Привредне коморе Србије. – Залихе грађевинских материјала, које су се таложиле током претпрошле и прошле године су смањене, јер је у последњем кварталу 2011. покренут извоз према Румунији, Бугарској и Македонији. Са новим ценама опет ће се залихе гомилати, јер је станоградња замрла пошто приватних инвеститора нема, а гради само држава у насељима “Степа Степановић” и “Др Иван Рибар”. Дакле, произвођачи материјала су и до сада тешко налазили купце, а по новим ценама питање је да ли ће их уопште и бити.

Да би градили, инвеститори ће морати да се одрекну дела прихода пошто нема простора за повећањем цена квадрата. Зараду ће морати да сведу на минимум, а то је, како тврди Родић, највише 7,5 одсто цене квадрата, док су у протеклом периоду имали око десет одсто.

– Тренутно градимо два објекта са по 10.000 квадрата на Звездари и Новом Београду са просечном ценом од 1.650 евра за квадратни метар, али продаја је скромна – истиче Доброслав Бојовић, већински власник и генерални директор ГП “Напред”. – Пошто купаца готово да нема, јер је мала тражња на тржишту, раст цена материјала морамо да амортизујемо кроз маржу, која је већ сада на ивици рентабилности. Али није само цена материјала проблем, обртна средства су мања, тешко се праве калкулације да се банкама докаже рентабилност и исплативост пројекта, сваког месеца за инфлацију се коригује цена комуналне инфраструктуре, увозни материјали сада морају да се плаћају авансно… Ове године ће приватних инвестиција у станоградњу бити још мање него прошле, која је била катастрофална.

ПОТРАЖЊА

Све зависи од тржишта, али с обзиром на ситуацију плашимо се да ће грађевинска индустрија стати – истиче Родић. – Завршаваће се можда само започети послови, а нови ће сачекати неко боље време.

Према садашњим показатељима потражња за новоизграђеним становима је веома мала, потребе су велике, али куповна моћ не омогућује подстанарима да узимају кредите. Тиме нема простора за изградњу станова, јер ниједан приватни инвеститор неће ући у инвестицију, ако нема потенцијалне купце.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како су "Новости" пре затварања бирачких места знале да је "ДА" победило на референдуму?!

Како су “Новости” пре затварања бирачких места знале да је “ДА” победило на референдуму?!

Вечерње новости, чији је главни и одговорни уредник Милорад Вучелић, „пораниле“ су са резултатима гласања …

СИНОЋНИ ХАОС ИСПРЕД РИK-А: Полиција хапсила демостранте, данас се одржава велики протест против крађе! (видео)

СИНОЋНИ ХАОС ИСПРЕД РИK-А: Полиција хапсила демостранте, данас се одржава велики протест против крађе! (видео)

Полицајци у цивилу легитимисали су активисте покрета “1 од 5 милиона” и око 23:30х привели …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *