Неиспуњена политичка обећања (2): Вера у хлеб од три динара

0
(0)

Нереална обећања странака и спремност великог дела народа да у њих поверује, председник напредног клуба, историчар Чедомир Антић види као феномен много дубљи од транзиције у Србији, или недавне прошлости земље.

– Ми, нажалост, не припадамо културом обрасцу на којем почива унутрашња политика западних друштава. Нисмо прошли дуг и мукотрпан процес модернизације, урбанизације и интеграције друштва. Поред свих проблема, давнашњег прескакања важних раздобља развоја која су трајала вековима, комунизам је довео до брзог преласка из села у град и из све мање исплативог пољопривредног у претежно неуспешно и непродуктивно конципиран индустријски свет – каже Антић за „Вести“.

Тај процес, како објашњава, али и неспремност власти и већине грађана да после 1990. спроведу болне и успешне реформе, створили су огроман број грађана који зависе од државе.

– Упркос свим реформама и улагањима у просвету ово друштво и даље има 48 одсто оних чије је целокупно образовање завршена или незавршена основна школа. Већина пензионера радила је на непродуктивним, „политичким радним местима“. Колико је њих заслужило пуну пензију? У Републици Српској сваки седми! Не може бити драстично другачије ни у Србији – навео је наш саговорник.

Он пита и како да такви људи не верују обећањима власти?

– Да, код нас многи тешко живе и још теже раде, али они нису узор нити социјални циљ. Најчешћи узор и циљ су социјално-каријерни производи „држава дембелија“ из раздобља од 1945. до данас: места пренатрпаним и неодговорним државним службама, јавним предузећима, незаслужене пензије, удео у шверцу, инфлацији, ненаменском кредиту… Овде често говоримо о корупцији. Свакако су наше елите међу најкорумпиранијим у Европи. Ипак, хајде да будемо искрени: колико је новца потрошено тако што су ненаменски повећаване плате у ванпривреди, незарађене пензије, покривани чекови… Нико се током кампања није сетио да забрани странкама да о трошку државе, рецимо, чисте запуштене канале по српским селима из којих се шири смрад. Зашто то не раде сами грађани који живе у близини и њихове заједнице?

Таквих примера је, навео је Антић, много и велика већина грађана, помиње се њих 75 одсто или највећи удео у Европи имају таква очекивања од државе да постају део макар посредне корупције.

– Кад је већ тако, онда не треба баш представљати све црно-бело: као „подли политичари“ и, насупрот њима, „наивни народ“. Озбиљне понуде народу остану непримећене. Већина обећања, а то је тренд светске демократије, бомбастична су и значајним делом неодржива или неостварива – оценио је овај историчар.

Антићу су, како каже, најчуднија била обећања о „истим пензијама за све“ Војислава Шешеља, „хлебу од три динара“, Томислава Николића, милион нових радних места Бориса Тадића, па најаве суфицита и негирање сваког успеха ранијих влада, што ради Александар Вучић.

Жељни власти

– Није проблем неиспуњено обећање Млађана Динкића да ће поделити по 1.000 евра грађанима који нису учествовали у приватизацији. Сигуран сам да би, да није дошло до светске економске кризе, тај несрећни човек, сумануто жељан власти и промоције, то и учинио. Као проблем видим да се нико јавно није бунио што је у земљи, која је дуговала осам милијарди евра, а сваке године издвоји 2,5 милијарде евра да попуни проневерени, али и делом незарађени пензиони фонд, неко намеравао да пет милијарди евра од непоновљиве приватизације подели грађанима. Боље ће нам бити тек када се такав однос промени и критика буде усмерена, рецимо, ка намери да неко тако нешто учини, уместо због неуспеха таквог обећања – истиче Чедомир Антић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медицинском особљу макар аплауз! А политичком..?

5 (4) Смејање „најсмешнијем вирусу“, довољно је пропраћено. Додуше више псовкама, и не рачун вируса. …

ПОЛИТИЧАР кога цела земља зна је ПЕДОФИЛ, имам фотографије: Игор Јурић изнео шокантну информацију, чека још доказа! (видео)

5 (13) ИГОР Јурић још једном је узбуркао јавност, поменувши „моћнике“ који су педофили. Гостујући …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend