фото: Танјуг / СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

Нема више лечења код куће: Сви позитивни на корону морају у болницу

0
(0)

Пацијенти код којих је потврђено да су позитивни на вирус корона не могу се више лечити у кућној изолацији. Према новим инструкцијама које су од државе добиле локалне самоуправе, оболели треба да се из кућне изолације пребаце у импровизоване болнице, одакле после тријаже, у зависности од здравственог стања, могу бити упућени и у ковид-болнице.

Локалне самоуправе су дужне да поступе по овој инструкцији коју су добиле од Министарства здравља и Института „Др Милан Јовановић Батут“, преносе „Новости“.

„То се, по одлуци Владе, односи на све дијагностиковане са Ковидом 19. Разлог за доношење овако значајне одлуке за заустављање ширења инфекције вирусом корона је двојак: прво што пацијенти са доказаним Ковидом 19 у кућама могу да шире инфекцију на чланове породице и окружење, а друго је непредвидивост тока саме болести, јер и код пацијената са благим симптомима болест може да ескалира, односно да дође до погоршања које може да угрози живот оболелог“, објашњава др Верица Јовановић, директорка „Батута“.

Београдска арена алтернативна болница
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ

У обавештењу упућеном локалним самоуправама наводи се да је према инструкцијама председнице Владе и усвојеним протоколима лечења пацијената без одлагања потребно поступити на следећи начин:

„Пацијенти са Ковидом 19 не могу се више лечити у кућној изолацији. Позитивни на Ковид 19 према усвојеним протоколима упућују се искључиво у ковид-болнице, према територијалној дистрибуцији: Београд-Београдски сајам, Ниш-„Чаир“, Нови Сад-„Новосадски сајам“, наводи се у инструкцијама.

Одлука се, како нам је рекла др Јовановић, односи на све дијагностиковане који нису у болницама, али њено спровођење ће се, ипак, прилагођавати времену постављања дијагнозе и појединачном здравственом стању сваког оболелог.

Привремена болница, Београдски сајам
© TANJUG / SLOBODAN MILJEVIC

„Када су у питању раније дијагностиковани случајеви, поступаће се зависно од тога колико је прошло од дијагнозе. Ако је прошло од 12 до 14 дана и два теста у размаку од 24 до 48 сати буду негативна, особа се сматра излеченом, али треба да остане у самоизолацији. Они који још не испуњавају критеријум за поновљено тестирање, по овој одлуци треба да пређу у привремене ковид-болнице. Те привремене болнице су за лакше пацијенте, али свако ко се тамо упућује, одлази прво у тријажни центар. У Београду су то Инфективна клиника КЦС и КБЦ ’Земун‘, који је претворен у ковид-болницу и ту ће се заправо одлучивати где ће даље пацијенти који су се лечили код куће – у ковид-болнице или у привремену болницу на Сајму“, објашњава директорка „Батута“.

Она каже да на спровођењу ове одлуке ради више система:

„Свака особа позитивна на Ковид 19 је у нашој централној евиденцији. Када је у питању праћење њиховог стања и придржавања препоручених мера, поред здравственог система помоћ пружају инспекције, заводи за јавно здравље, МУП…“, наводи она.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (2) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Један коментар

  1. Јер то увођење насилног лечења у Србији? И то још непознатим третманом који се крије од јавности!? Има ли неки закон да није прекршен овде?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend