понедељак , 21 септембра 2020

Немачка на кризи еврозоне профитирала више десетина милијарди евра

0
(0)

Помоћ задуженим земљама еврозоне стајала Берлин много мање од уштеде – захваљући нижим каматама на немачке државне обвезнице

Скоро 41 милијарду евра Немачка је током последњих пет година уштедела на нижим каматама за државне обвезнице. Инвеститори су у том периоду, када  су државне обвезнице земаља југа ЕУ, упркос високим каматама, постале непривлачне, похрили “у безбедну луку” тј на Немачку што је довело до смањивања камате за немачке обвезнице за око један проценат.

Висока тражња и ниже камате за обвезнице донеле су немачкој држави додатна средства од тачно 40,9 милијарди евра. Другим речима, Берлин индиректно проифитира од дужничке кризе која је довела до тога су инвеститори престали веровати обвезницама задужених земаља и почели, уместо њих, да купују све више немачке обвезнице, сматране за безбедне.   

То произлази, како преноси немачки недељник Шпигл (Дер Спиегел) из одговора Министарства финансија на посланичко питање социјалдемократе Јоакима Поса (Јоацхим Посс). Министарство је до цифре од 40,9 милијарди евра дошло на основу првобитних планова исплате камата на обвезнице. У просеку су камате нових емисија државних обвезница пале за око један посто.     

Та уштеда, као и неочекивано високи приходи нод пореза, захваљујући повољнијим економским кретањима од предвиђања, довели су до тога да је укупни јавни дуг знатно нижи од очекиваног. Према извештају овог Министарства, нова задуженост је била у периоду од 2010. до 2012. нижа за 73 милијарде евра од очекиване.

Насупрот томе, стоје релативно ниски трошкови, изазвани кризом, од 599 милиона евра. Према  Министарству, сада, међутим, почиње да прети опасност да се ти трошкови повећају. На пример, други отпис грчког дуга, који немачка влада упорно одбија, могао би изазвати двоцифрене губитке у милијардама евра. 

 

М. Лазаревић

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Демократа“ МЕРКЕЛ забранила демонстрације против мера у вези корона вируса у Берлину

4.8 (5) Власти Берлина забраниле су данас неколико демонстрација противника мера уведених у борби против …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О СОРОШУ: „Он је један од вођа тајне светске владе!“ СВЕ О ЂЕРЂУ ШВАРЦУ

5 (1) Мало је људи који толико узбуђују духове као што је Џорџ Сорос. И …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *