Немар ЕПС-а довео до катастрофе у Заовинама: Kуће мештана и брда клизе у језеро Заовине! (фото)

0
(0)

Језеро Заовине су на ивици еколошке катастрофе. Kуће мештана и брда клизе у језеро а надлежни у ЕПС-у ћуте. Јавност је узнемирена, како стручњаци кажу, са правом. Уместо да било каквом изјавом покушају да умире јавност и објасне шта се дешава са акумулацијом у Заовинама, зашто су мештани Заовина принуђени да по други пут напусте своје домове, зашто остајемо без једне прелепе туристичке атракције.

Туристи, али и мештани који управо овом бајнобаштанском “мору” привлаче посетиоце, објављују узнемирујуће фотографије језера које данас највише подсећа на трагичну еколошку катастрофу. Само што у овом случају не само да личи већ и јесте то.

Језеро Заовине је акумулационо језеро ревизибилне хидроелектране Бајина Башта место на ком се акумулира вишак воде из Перућца и околних речица у време када не постоји потреба за додатном производњом електричне енергије, али и да би се спречиле поплаве.

Будући да је време потребе за више производње електричне енергије већ прошло, а да се језеро није пунило протекле две године,иако је прошла година била све само не сушна, остављено је отворено питање ко је крив за ову катастрофу која је погодила мештане Заовина, и за кога се производила струја читаве две године без знања јавности.

И поред тога што је вештачко и акумулационо, Језеро је протеклих деценија постало стално станиште богатог биљног и воденог света, а до недавно био је и својеврстан бисер, “горске очи” заовљанских планина. Треба додати и да је акумулација Заовине у непосредној близини националног парка Тара, те је посебна обавеза свих субјеката у овом подручју да воде рачуна о флори и фауни,али и становништву које још ту живи. Поготово ако се има у виду нестанак српских села.

Својом заводљивом плаво – зеленом бојом у средишту планинских обронака, допринело је и развоју туризма бајнобаштанске општине. Ипак, за тај развој нису заслужни надлежни у општини, већ искључиво појединци који су препознали могућност и лепоту свог краја.

Али као што надлежни нису заслужни за развој и привлачење посетиоца, не само из Србије, већ из целог света, управо тако су данас заслужни за ову природну трагедију.

Наиме пре неколико дана дуж целог језера појавила су се бројна клизишта, узрокована дугогодишњим пражњењем Језера. Kако наводе мештани, притисак брда је постао незадржив и постоји оправдана могућност да клизишта, која су већ начинила велику материјални штету, а која су се покренула у Мандићима, Јездићима, Јелисавчићима и Бјелуши, покрену брда и једноставно их сруче у Језеро.

Да је катастрофа енормних размера и сведоче и бројне фотографије где се јасно виде огромни кратери по путевима, крај кућа, низ брда и шуме које напросто клизе према језеру.

Мештани али и бројни стручњаци упутили су апел надлежнима путем друштвених мрежа да се заустави ово лудило које је већ угрозило на десетине објеката. На жалост крај катастрофе, неће бити само одумирање воденог света, немерљива материјална штета мештана од којих ће неки по други пут остати без своје куће, већ и се може десити и промена читавог еко – система.

Према речима једног мештана, штета која је њему нанета је непоправљива, кратери око његових објеката угрозили су безбедност и немогућност приласка. Он наводи да се од надлежних још нико није огласио, али да је једно сигурно да су нас нестручност узрокована непотизмом и партијским запошљавањем људи у ЕПС- су , односно Дринским Хидроелектранама – ХЕ Бајина Башта, у комбинацији са грабљивошћу без граница довели до ове страхоте.

Да ли ће се наћи одговорни, или ће по обичају кривци остати у сенци, већ ћемо видети, једино јасно остаје, бар бајнобаштанима, да је развој туризма наше општине непрепознатљив појам раван научној фантастици руководећих људи, ма колико они причали о томе.

Јер зашто бисмо имали безброј плажа крај Дрине, језера Перућац и Заовљанског језера, кад можемо да имамо – ниједну!

Оваквим себичним и грамзивим односом, не само према природи већ и према мештанима који су без икакве помоћи општине и државе успели да доведу свет у Заовине, да од обичног акумулационог језера направе туристичку атракцију, убићемо и вољу за било какво даље подузетништво и растераћемо и туристе.

Својевремено један мудар човек рече, алудирајући на способност запослених у ХЕ Бајина Башта, хвала Богу што немамо нуклеарну електрану.

Весна Веизовић, Корени.рс
фото: Биљана Марић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

5 (8) Влада Србије донела је уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача …

„Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско „, Дан 19.12.2020 Обреновац, Београд

5 (2) Болесни и полуслепи дека прославља славу на свећи, јер му је држава искључила …

5 Коментара

 1. O, majko moja mila, sta se ovo radi sa Srbijom, ovo je ravno bombardovanju 1999.!
  I jeste ZA PREKI SUD, UZA ZID!
  Pa, sta mi radimo i cutimo dok ove sramne nakaradne nakaze unistavaju zemlju!?
  Ustaj Srbijo, ustaj, bre, sve zivo unistise!
  Sta je ovo, zar onakvo jezero pederi i pantljicare sumanute da uniste onakav biljni i zivotinjski svet!?

 2. U Elektrani Bajina Basta nema valjanog majstora, a kakvi su se dripci pozaposljavali, pocev od direktora pa nadalje, dobro je da brana na jezeru perucac jos drzi.

 3. E Drzavo sta si docekala. Sve lopov do lopova. A narod cuti li cuti. Sve to govnjvom motkom treba proterati. Bio sam jedno leto na ovom jezeru. Mogu da kazem da je kao iz bajke . Sta su gradjani bajine baste dopustili i zasto nije mi jasno. Koliko ja shvatam ovo je epilog proteklih desavanja i bilo je vrlo izvesno. Tornjajte te nesposobnjakovice i sa vlasti i sa pozicoja “ strucnjaka“. Na stotine mladin inzenjera je na birou a oni zaposljavalju megatrendovce sa partijskom knjizicom.

 4. Ништа боља ситуација није ни са Власинским језером, ниво воде је смање за око 3 метра, тако је бар било прошле године кад сам био, тако да све около изгледа јадно и бедно. Напредни директори се хвале са завидним резултатим у производњи електричне енергије, а овамо уништавају лепоте зарад продаје још којег киловата вишка и личног богаћења. Али… кад конобар и власник печењаре постане директор, ништа не треба да чуди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend