fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Немци купили седам рудника у Србији

0
(0)

НЕМАЧКА компанија „Кварцверке“ однедавно је власник седам рудника у Србији. Преузимањем бугарске фирме „Каолин“, у чијем саставу је српски „Југо-каолин“, Немци улазе у пет рудника „Копова Уб“, као и у налазишта кварцног песка „Белоречки пешчар“ код Бора и „Србокварц“ недалеко од Зајечара.

Ово је за „Новости“, потврдио Небојша Илинчић, директор „Југо-каолина“.

– Поред седам рудника у Србији, „Југо-Каолин“ који је запошљава око 300 радника, има и четири фабрике – истиче Илинчић. – На овај начин, постаћемо део једне од највећих светских фирми за производњу и прераду кварцног песка.

По Илинчићевим речима, захваљујући резервама и квалитетом кварцног песка, које има, Србија би могла да постане европски лидер у производњи стакла.

– Србија годишње увезе стакла у вредности од близу 100 милиона евра – наглашава директор „Југо-каолина“. – Међутим, са резервама кварцног песка које имамо, који је врхунског квалитета, да имамо савремене фабрике, могли бисмо годишње да извозимо стакло у вредности од неколико стотина милиона евра, а да увоз минимизирамо! Подсетићу да поред кварцног песка у производњи стакла учествују и кречњаци и доломити, тако да би то подстакло српско рударство у ширим размерама.

Како тврди Илинчић, такви послови би донели вишеструку корист. Тиме би се упослило велики број људи, ангажовала железница, али би се развио и читав низ пратећих производно-услужних делатности.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Коме још треба Демократска странка?

0 (0) Подгрејане су приче о уједињењу некада стожерне грађанске странке у Србији. Да ли …

Имамо стотине милијарди евра вредно налазишта злата, сребра и руда а највећа смо европска беда!

0 (0) Након најновијег открића богатог налазишта злата и сребра на југу Србије, поново је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *