fbpx

Ненаплативи кредити достигли пет милијарди евра

0
(0)

МОНЕТАРНЕ власти тренутно тестирају више модела за решавање лоших кредита који су достигли ниво од око пет милијарди евра – каже за „Новости“ проф. Бранко Живановић са Београдске банкарске академије. – Најближе су моделима инвестиционих фондова – централизованог или више њих.

Јединствен фонд био би, тврди проф. Живановић, најбоље решење. Али, само ако би он био приватни.

– Власник фонда треба да буду пословне банке, које морају да обезбеде капитал за његово оснивање. Ту ће бити довољно око 500 милиона евра – напомиње проф. Живановић. – Новац јесте велики, али је, ипак, тек између четвртине и петине изнетог капитала у банке матице у иностранству. Евентуално присуство државе треба свести на адекватни део учешћа у капиталу кроз банке у којима је она власник и ништа више од тога. Негативне резултате агресивне кредитне политике, које су диктирале доминантно банке са већинским иностраним капиталом, неодговорно је финансирати новцем пореских обвезника, а државу оптеретити додатним ризиком.

Проф. Живановић верује и да је неопходно мотивисати банке на овакав корак.

– Треба умањити порез на продају непокретности из колатерала, али и намет за ослобађење резервација за потенцијалне губитке – верује проф. Живановић. – Терет треба да поднесу банке са већинским иностраним капиталом. Буџет за потенцијалне губитке и отпис једне јаче западне банкарске групације у региону је од две до 2,5 милијарди евра, а што је вредност половине наших лоших кредита.

СВАКО БРИНЕ О СЕБИ

Банке би требало, каже проф Живановић, и понаособ да оснивају по један или више наменских инвестиционих фондова за управљање, у први мах, сопственим лошим пласманима. Биле би то такозване банке у сенци, финансиране од матица. У другој фази би, просто, фондови нестајали не продајући само активу него и пасиву фонда.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Још 100 милиона $ дуга и то за сузбијање последица корона вируса

5 (3) Светска банка (СБ) и Влада Србије потписаће ускоро Споразум о зајму 100 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *