„Непристојна понуда“ узбуњивачу из Kрушика

4.8
(16)

Александру Обрадовићу, притвореном раднику фабрике оружја из Ваљева, два мушкарца која су се представила као припадници БИА, понудила су обуставу кривичног поступка у замену за ћутање о нелегалним пословима оца министра полиције. У супротном ће „да најебе“

Осим што га чак и највиши државни званичници готово свакодневно називају шпијуном који је одао државне тајне, изричући му тако јавну пресуду пре суда и пре окончања истраге, Александар Обрадовић изложен је и новим врстама притисака и уцена.

Kрајем октобра до њега је стигла „непристојна понуда“ за коју му је речено да би могла да оконча његову тешку ситуацију.

Kако БИРН сазнаје, два мушкарца који су се представили као припадници БИА пришли су Обрадовићевом рођаку са којим је у блиским односима и од њега тражили да пренесе поруку. А порука је гласила – уколико престане да се бави темом Kрушика, биће прекинут кривични поступак против њега који се води у Вишем јавном тужилаштву у Београду и „све ће се лепо завршити“. У супротном, „има да најебе”, поручили су му.

Обрадовићев адвокат Владимир Гајић је о овоме 4. новембра обавестио заменицу тужиоца за организовани криминал Јасмину Милановић Ганић.

„Објаснио сам о чему се ради као и разлоге зашто се обраћам баш специјалном тужилаштву. Поднео сам јој и званично писмену информацију и дао контакте лица која су примила понуду и претњу за Александра Обрадовића“, каже Гајић за БИРН.

Он је тужиоцу такође рекао да не верује да се ради о припадницима БИА, „јер они никада не прете, они само раде у тами“, већ да мисли да је то информација која преко подземља иде од самог министра полиције који је под директним ударом афере Kрушик.

Гајић је одговор добио тек након 20 дана и у њему је обавештен да је белешку о претњама које су пријављене, то тужилаштво упутило Вишем јавном тужилаштву у Београду на даље поступање, јер то тужилаштво води истрагу против Обрадовића за кривично дело одавање пословне тајне.

„Ствар је дакле отишла у Више јавно тужилаштво у Београду. Kако знам ко води то тужилаштво, јасно је да сам имао наивну наду када сам покушао да ову ствар истерам кроз институције. Институције правне државе у Србији не постоје. То је јасно као суза“, каже Гајић поентираћи да Србија више није држава, „она је једна врста калифата Александра Вучића у којој он ради шта хоће“.

Гајић наводи да је зато одбрану поред домаће усмерио и на међународну јавност. „Размере штете по Вучићев режим ће се тек видети у наредним данима“, каже Гајић.

И док Обрадовић и даље седи у кућном притвору због тога што је јавности открио да је отац министра полиције укључен у трговину оружјем са државном фабриком Kрушик по повлашћеним ценама, његов адвокат указује да му је притвор одређен без иједног доказа у предмету.

„После више од 60 дана од када је ухапшен 18. септембра 2019. године, Александру Обрадовићу и мени као његовом браниоцу нису предочени докази на основу којих се води истрага“, каже Гајић објашњавајући да је Обрадовићу прво био одређен кућни притвор, да је затим провео 20 дана у Централном затвору, након чега је поново враћен у кућни притвор.

„То је флагрантно кршење његових елементарних људских права“, упозорава Гајић.

У међувремену све надлежне институције, укључујући тужилаштво и Агенцију за борбу против корупције, упорно ћуте и не одговарају на питања у вези са евентуалним покретањем поступка у којем би се истражила улога министра полиције Небојше Стефановића у пословима његовог оца са оружјем и информацијама о трговини по повлашћеним ценама.

БИРН је питања први пут послао још 19. септембра, али упркос упорним покушајима да из Тужилаштва за организовани криминал, Вишег тужилаштва у Београду и Агенције за борбу против корупције добијемо информације о томе, једини одговор који смо до сад добили је – ћутање. У Тужилаштву за организовани криминал игноришу већи број упућених дописа, док у Вишем тужилаштву портпаролка Ирена Бјелош чак не одговара ни на телефонске позиве.

У међувремену, НИН у новом броју објављује да је Тужилаштво за организовани криминал 18. новембра 2019. упутило захтев Безбедносно информативној агенцији и Војнобезбедносној агенцији за прикупљање потребних обавештења „поводом јавно изнетих тврдњи о привилеговању одређеног броја правних лица у приватном власништву у вези са куповином и продајом наоружања и војне опреме фабрике Kрушик“.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (6) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend