понедељак , 23 новембра 2020

Невреме уништило воћњаке и путеве, око 800 потрошача без струје

0
(0)

У олујном невремену праћеном обилним падавинама и градом, које је синоћ задесило западну и југозападну Србију, страдала је путна инфраструктура, воћњаци, ратарске и повртарске културе, а процена штете је у току.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да су највећу штету претрпеле варошице у Мачванском округу, затим Ужице, Косјерић и Пожега.

„У Мачванском округу невреме праћено јаким пљуском, ветром и градом условило је да на територији варошица Владимирци и Коцељева 15.000 потрошача остане без струје. Око поноћи нормализовано је снабдевање“, рекао је Марић Танјугу и додао да су обилне падавине и град погодили и Крупањ, Мали Зворник и Љубовију.

У току је, како каже, отклањање квара на електромрежи у општини Бајина Башта, где је синоћ 500 потрошача остало без струје, док је у Косјерићу дошло до штете на пољопривредним културама и инфраструктури и квара на далеководу, где је 360 потрошача остало без струје.

„Што се тиче Пожеге, ту смо имали велику количину падавина – 30 литара по квадратном метру. Град је изазвао велику штету на ратарским и повртарским културама, затим штету на возилима, на фасадама кућа и цреповима, а поплављени су и подруми појединих објеката“, рекао је Марић.

Каже да је Сектор за ванредне ситуације, на основу прогнозе РХМЗ, упозорио да до невремена може да дође, те су сви штабови за ванредне ситуације били у стању приправности.

„Колика је штета знаћемо наредних дана, јер су комисије за процену тренутно на терену“, нагласио је Марић.

Председник општине Косјерић Милијан Стојанић каже да је ово пета поплава која је задесила ту општину од маја ове године, да је у невремену током ноћи причињена огромна материјална штета, да су страдали путеви, воћњаци, малињаци и да је процена штете у току.

„Ластари у малињацима су поломљени, тако да нема рода наредне године. Уништени су сеоски путеви, вода је буквално све однела“, рекао је Стојанић Танјугу.

Каже да још нису санирали све последице претходних поплава, а да их је задесила нова, те да је Влада одобрила да се у Косјерић упути потребан број машина и људства како би се санирала штета.

„Општина је за санацију штете на путној инфраструктури од претходних поплава издвојила 25 милиона динара, сада очекујемо од државе бар толику помоћ за путну инфраструктуру“, рекао је Стојанић.

У току је, како каже, процена штете, а упућен је и захтев РХМЗ за помоћ од 100 противградних ракета.

Из општинске управе Пожега Драган Петронијевић каже да ће Комисија за процену штете у току дана изаћи на терен.

„Јутрос смо заседали и прелиминарно смо донели процену штета. Рекли смо да је она 20-21 милион на пољопривреди, око 11 милиона на грађевинским објектима и 14 милиона на инфраструктури“, рекао је Петронијевић и додао да ће се прецизнији подаци знати након изласка на терен.

Грађани кажу да је олујни ветар поломио стакла, да су падале поједине фасаде и да готово нема аутомобила који је био на отвореном а да нема трагове невремена.

Петронијевић, који је члан Штаба за ванредне ситуације и координатор за рад и функционисање месних заједница, рекао је да је Пожегу синоћ захватило јако невреме са олујним ветром и градом који је био величине лешника и ораха.

Том приликом су оштећени пољопривредни усеви – воћарске, повртарске и ратарске културе, као и да је дошло до штете на објектима.

Према његовим речима, у градској зони доста је аутомобила страдало, али најаважније је да људских жртава није било.

„Доста је било воде и у самом градском језгру, где су подруми у зградама поплављени и сада се ради на испумпавању воде из подрума, а град се чисти од наноса дрвећа, шљунка, земље“, рекао је Петронијевић.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Снег паралисао делове Србије: Ванредна ситуација у Сјеници и Црној Трави, полиција евакуише грађане

5 (1) Снежне падавине паралисале су поједине делове Србије. На територијама општина Сјеница и Црна …

Села и засеоци код Краљева завејана, 350 кућа без струје

0 (0) KРАЉЕВО – На Рудну код Краљева и у десетине села и засеока у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend