fbpx

Незабележен раст цене злата

0
(0)

Висока тражња злата чија је цена већ премашила 1.750 долара за фину унцу, приморава највеће банке Лондона на повећање цене за депоновање овог племенитог метала.

Поједини банкари тврде да у трезорима светске престонице за трговање златом ускоро неће бити слободног места, пише „Фајненшл Тајмс“. Све највеће западне банке које пружају услугу чувања злата у Лондону, наводи дневник, значајно су повећале цену својих услуга, у бројним случајевима и двоструко.

Међу њима су познате банке као HSBC, JP Morgan, Brink’s, Barclays Capital, Deutsche bank и UBS. Цена депоновање златних полуга почела је да расте још у марту, подударајући се са постепеним растом цене племенитог метала. Од почетка марта злато је поскупело са 1.430 долара до садашњих 1.760 долара за фину унцу (31,1 грам).

Услуге депоновања злата су поскупеле због високе тражње тог метала, обзиром да су многи инвеститори у страху од негативног исхода на дузничким тржиштима планете и успоравања раста највећих економија света, одлучили да улажу у злато како би заштитили своје инвестиције.

Само у прошлој недељи фондови су повећали своје инвестиције у злато до 2.300 тона, а сличном количином резерви тешко да се може похвалити свака централна банка.

Због ове „златне грознице“ трезори банака су безмало препуњени. „Људи су навикли да депоновање злата није проблем, али тражња ове активе је толико порасла да је место у трезору права премија“, изјавио је директор за продају племенитих метала Barclays Capital Џонатан Спел.

Цена за депоновање злата, како пише ФТ варира од величине клијената. За велике компаније и фондове ове услуге су јевтиније. У просеку, годишња цена депоновања износи од 0,03 до 0,15 одсто тржишне вредности метала.

Масовни бег инвеститора са тржишта капитала и пребацивање средстава у готовину, неке банке су искористиле за сопствено богаћење. Прошле недеље су најмање две америчке банке, Bank of America и Bank of New Jork Mellon, обавестиле своје клијенте да ће од сада наплаћивати провизију за полагање депозита, образлажући то енормним прлиливом средстава на депозитне рачуне.

 

Тањуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: У сред пандемије, Вучић жури на изборе пре него што дође до краха економије

4.9 (11) Немачки лист „Франкфуртер рундшау“ пише о журби власти у Београду, Загребу и Скопљу, …

Европска комисија предвиђа рецесију историјских размера

5 (3) Европска комисија предвиђа да ће у Европској унији ове године доћи до смањења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *