fbpx

Незапосленост младих у Србији је готово 50% најгоре у Шумадији и западној Србији

0
(0)

БЕОГРАД – Према последњим подацима, у Србији је 48.1 одсто младих, старости од 15. до 24. године, незапослено, а највећа стопа незапослености забележена је у региону Шумадије и западне Србије, речено је данас на отварању Међународног симпозијума „Заједничка визија – запошљавање младих у Србији“.

На дводневном симпозијуму, који организује Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), помоћница министра у Министарству омладине и спорта Весна Видојевић рекла је да су, поред незапослености, кључни изазови са којима се суочавају млади у Србији неактвност на тржишту рада и социјална искљученост.

„У Србији 25 одсто младих, старости од 15. до 24. године, није укјучено ни у образовање, ни у запошљавање, нити у програм обуке и тренинга“, истакла је Видојевић на скупу у београдском Центру Сава.

Говорећи о изазовима приликом преласка из образовања на тржиште рада, она је, између осталог, навела и недостатак професионалног искуства, недостатак информација о потребама трзишта рада, као и недовољно институционалне сарадње са привредом.

На симпозијуму којем, између осталог, присуствују високи представници надлежних министарстава, домаћи и светски стручњаци за реформу образовних политика у складу са потребама тржишта, као и представници реномираних компанија које послују у Србији представљен је пројекат „Подстицање запошљавања младих“.

Заменик помоћника министра Министраства омладине и спорта Александар Воштић рекао је да тај пројекат реализује ГИЗ у сарадњи са Министарством омладине и спорта, а уз подршку Министарства просвете, Министарства привреде и Министарства рада.

Циљ пројекта је да се значајно побољшају услови за боље позиционирање младих на тржиште рада, да се компанијама омогући већа доступност потребних кадрова и подстакне предузетништво у Србији, додао је Воштић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Радна места на удару кризе

5 (1) Kриза на тржишту рада неће подједнако погодити јавни и приватни сектор, а радна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *