Ни после 17 година од страшног злочина још нема одговора о погибији гардиста

Ни после 17 година од страшног злочина још нема одговора о погибији гардиста

Ни 17 година од трагедије у топчидерској касарни не зна се ништа више од онога што је откривено неколико месеци касније
Истина о погибији гардиста Дражена Јаковљевића и Драгана Миловановића у топчидерској касарни ни после 17 година није утврђена. О томе шта се 5. октобра 2004. догодило у објекту посебне намене „Караш” у кругу касарне на Топчидеру и даље постоје две верзије: она, коју су дали званични државни органи да је реч о убиству и самоубиству, односно да је Јаковљевић пуцао у Миловановића, а потом извршио самоубиство и друга, коју је после спроведене нове истраге изнела независна државна комисија – да је гардисте убила трећа особа.

Да ли се, шта и којом динамиком ради у преткривичном поступку који поводом овог случаја води Више јавно тужилаштво у Београду, заступницима породица настрадалих гардиста – није познато. У изјави за наш лист, адвокат Предраг Савић, један од заступника, каже да последња информација коју има датира од краја 2018. године, када је у својству сведока у овом поступку саслушан бивши официр Војске Србије и Црне Горе Саша Рељић.

Иако је саслушаван и 2015. у просторијама СБПОК-а, исказ овог сведока изазвао је пажњу јавности тек када је други пут саслушан.

Рељић је изјавио да је у Јаковљевића и Миловановића пуцао сада активан високопозиционирани припадник МУП-а због тоне и по кокаина који је био сакривен у касарни. Бивши официр је рекао да га је у пролеће 2006. звао функционер БИА из Зрењанина који му је тражио контакт са тадашњим председником Борисом Тадићем како би му предао досије о групи шверцера кокаина који је скриван у топчидерској касарни.

– Не знам да ли су наводи из Рељићевог исказа озбиљно проверавани. Ако је говорио истину, онда особе које је именовао морају да буду испитане. У супротном, морао би да одговара због ометање правде или лажног пријављивања – напомиње пуномоћник породица оштећених за наш лист.

Савић наводи да је за смрт двојице гардиста, поред непосредних извршилаца, требало да одговарају и старешине у војном објекту Караш и војсци, због непримењивања адекватних мера за заштиту јединице. Против њих је поднета кривична пријава, али је и поред наредбе Уставног суда Србије да се спроведе ефикаснији и на закону заснован кривични поступак, дошло до застаре.

– Одлука Уставног суда била је први пример да је један суд у Србији заштитио право на живот, које подразумева и спровођење ефикасне истраге. Пошто та одлука из 2013. није спроведена, обратили смо се Европском суду за људска права. Из суда у Стразбуру нам је достављен број предмета, што значи да наша представка није одбачена, али да ли ће се и шта по њој поступати видећемо – објашњава Савић и додаје да нема информацију да се комисија чије је оснивања најавила Влада Републике Србије икада састала, а камоли нешто урадила.

Генерал Светко Ковач, који је у време убиства Јаковљевића и Миловановића био на челу Војнобезбедносне агенције, рекао је раније за „Политику” да ова служба није дошла до доказа да је неко ометао и спречавао истрагу, односно прикривао и штитио извршиоце.

– Уместо да раде заједно, чланови две комисије су се међусобно оптуживале. На самом почетку истраге учињени су пропусти, због чега се нису могле отклонити неке сумње – оценио је Ковач.

Породице убијених гардиста данас у девет часова ће у Топчидерској касарни упалити свеће и положити венце у знак сећања на своје најближе.

Мирослава Дерикоњић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ТОДОРОВ: Војник на Пештеру погинуо због снимања рекламе!

ТОДОРОВ: Војник на Пештеру погинуо због снимања рекламе!

Председник Савета за одбрану и безбедност покрета Ослобођење и пуковник у пензији Јанко Тодоров, обратио …

Александар Вучић: Убите ме курцом! (видео)

Александар Вучић: Убите ме курцом! (видео)

Што је баби (Вучићу) мило то јој се и снило! 🙂 Србијаданас.нет Поделите вест са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *