Ни после 29 година нико није одговарао за стрељање заробљених официра и војника ЈНА у Бјеловару

Ни после 29 година нико није одговарао за стрељање заробљених официра и војника ЈНА у Бјеловару

Документациони центар Веритас подсетио је да се данас навршава 29 година од када су хрватске снаге у касарни у Бјеловару након предаје убиле више официра и резервиста Југословенске народне армије и да за тај ратни злочин нико није одговарао, иако се зна да је стрељање наредио председник Кризног штаба Бјеловара Јуре Шимић.

Тела изложена у касарни, грађани скрнавили лешеве

Тог дана су, након договореног уласка у касарану, припадници Збора народне гарде (ЗНГ) стрељали команданта 265. моторизоване бригаде пуковника Рајка Ковачевића и његове помоћнике потпуковника Миљка Васића и капетана прве класе Драгишу Јовановића.

Њихова тела сутрадан су, по Шимићевој наредби, била изложена у касарни, а грађани Бјеловара су скрнавили њихове лешеве обилазећи касарну.

Шесторица резервиста ЈНА из Бјеловара – Радован Барберић, Здрако Докман, Радован Грдељевић, Иван Хосјак, Бошко Радоњић и Милорад Ђорђевић су издвојени у полицијску станицу, одакле су после четири дана изведени и стрељани у шуми Чесма, недалеко од Малог Коренова. Цивил из Бјеловара Саво Ковач, који је такође био са њима, је и поред три прострелне ране преживео стрељање.

Још нема пресуда за злочине

“За злочине над припадницим ЈНА, тада једине легитимне и регуларне војске у држави СФРЈ, у чијем саставу је у то време формално-правно била и Хрватска, иако је било и пријава пред Хашким трибуналом и оптужница пред Војним судом у Београду и суђења пред хрватским судовима, још нико није осуђен” навео је Веритас.

У суседном селу Беденик, у магацину борбених средстава, капетан прве класе Милан Тепић подигао је у ваздух 170 тона експлозива, како би спречио да муниција падне у руке припадницима ЗНГ.

Том приликом погинули су он и војник Стојадин Мирковић, који није хтео да се преда, док су хрватске снаге стрељале старијег водника Ранка Стевановића који се предао, као освету за погибију 11 својих војника у експлозији.

Предсједништво СФРЈ је 19. новембра 1991. прогласило мајора Милана Тепића за народног хероја. Војник Мирковић је 1999. године одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена, док га је 2014. године Свети архијерејски синод СПЦ одликовао орденом Светог Саве трећег степена “за врлински живот, пожртвованост и посведочену љубав према Богу и ближњем свом”.

(Н1)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Дилери дроге осуђени на смрт па ОДМАХ погубљени на игралишту пред 300 ЂАКА (видео)

Дилери дроге осуђени на смрт па ОДМАХ погубљени на игралишту пред 300 ЂАКА (видео)

На спортском терену у граду Хајкоу (кинекса покрајина Хајнан) двојица мушкараца осуђена су на смрт …

Други од почетка године: Амерички војник мистериозно умро у Бондстилу!

Други од почетка године: Амерички војник мистериозно умро у Бондстилу!

Окупиране територије – Амерички војник Конрад А. Робинсон (36) преминуо је у четвртак у војној …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Treba se ustašama najebati majke za sva vremena! To su govna koja treba pocistiti za sva vremena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *