Економија

Ни Светској банци није јасно одакле Србима паре за летовање ?!?

ИНТЕРВЈУ: Лу Брефор, шеф Канцеларије Светске банке у Србији
Зајам је потребан за развој, а не за потрошњу
Пише: Милан Динић

       Сви знају да Србија не може да опстане тако што це годину за годином живети са оволиким дефицитом у буџету на рацун задуживања. Србија не може да има више овакав пензиони систем у којем има превише оних који се прерано пензионишу. Притом, рец је о томе да има људи који нису допринели пензионом систему ни онолико колико сада по закону треба да раде. Многи су отишли врло рано и то уз пуну пензију. Ниједан систем у свету то не може да издржи, каже у интервјуу за „Сведок“ Лу Брефор (фран. Лоуп Брефорт), шеф Канцеларије Светске банке у Србији.
     

– Србија стари и то мора да се узме у обзир. У време Југославије троје запослених људи је издржавало једног пензионера, а данас је један запослени на 1,7 пензионера! Или цете повецати године рада, или реформисати пензиони систем, или цете и даље оцекивати да це буџет наставити да функционише, али одакле?! Зајам је потребан за развој, а не за потрошњу. Ове кораке је требало изводити пажљиво, годину за годином, а када се све одлаже доде до овога. Уз структуралне реформе у привреди како би се смањио буџетски дефицит који је оцито неодржив, неопходно је много више активности на стварању повољног окружења за бизнис. Србија не може да се ослони на задуживање и да на тај нацин решава свој буџетски дефицит. Не можете се вецито ослањати на економију коју контролише или води држава. Србија нагомилава дуг који це ваша деца и унуцици отплацивати.
       Сведок: Како бисте описали тренутну економску ситуацију у Србији?
       Лу Брефор: На Србију оцито утице оно што се дешава у Европи, јер око 70 одсто инвестиција и трговине коју имате долази из овог дела света. Постоје и унутрашњи проблеми који успоравају српску економију и умањују њен потенцијал. Прошла година је била нароцито катастрофална.
       С: Целни људи Владе су медусобно усагласили ставове да неце бити смањења пензија, нити мањих плата у добром делу јавног сектора?
       Л.Б: Имајуци у виду да плате у јавном сектору и пензије представљају 52 одсто трошкова буџета, не видим како Влада може да смањи дефицит ако се ништа не уцини у погледу плата и пензија. На Влади је да одлуци шта жели. Када се говори о смањењу плата, не знаци нужно да це се смањити износ, можда це се смањити број запослених… Дакле, има разлицитих могуцности за уштеде и то би требало имати на уму. Уштеда не знаци нужно смањење плата. Али, јасно је да питање плата и пензија не може да буде изостављено у решавању проблема дефицита. Како це то Влада да изведе, којом математиком, то је на њима.
       С: Шта влада мора да уцини?
       Л.Б: Влада мора да смањи дефицит за најмање један до 1,5 одсто БДП-а за 2014, а ми смо вец у јуну 2013. године. Ако се буде цекао септембар и октобар, то неце имати ефекта на ову годину. Неки људи говоре о томе да се премијеру и министрима смање плате ако се жели уштеда. Медутим, то није довољно. То неце довољно умањити минус. Пензије и плате це морати да се реше јер узимају огроман део буџета.
       С: Како?
       Л.Б: Потребно је пресеци са бирократијом! За то је потребна политицка воља и довољно јако лидерство да се оно што се одлуци и спроведе до краја. Знамо да постоји много људи који не желе да спроводу реформе, много лобија којима овакво стање одговара. Зато је потребна воља да се… (опширније у штампаном издању на киосцима од уторка 11. јуна!)
     
       Квалитетна и објективна информација захтева новац. Поштујте рад новинара и помозите опстанак слободног новинарства. Купите Сведок на киоску.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Neradi se samo o Svabama….tu su Englezi,Holandjani,Francuzi,Skandinavci i jos dosta njih iz zapadne Evrope koji putuj sirom sveta!!! A zasto uvek proklinjemo Svabe,a volimo njihova auta najvise ??? Volimo i njihovu celu tehnologiju,zar ne ????

  2. Svabe su konacno prevagnule… Vecita njihova teznja da dominiraju, da budu vodeci, glavni. A to sto umeju da prave automobile ne daje im za pravo da mogu DA nas tamane i da uzmu sebi za pravo da Srbima menjaju svest i postavljaju Vladu Srbije… Da menjaju istoriju i streljaju stotinu srpske dece za jednog njihovog vojnika koji je dosao u Srbiju da je pokori…I jos DA nas ti monstrumi nazivaju primitivnim varvarima… More jebem im ja svapsku ,..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!