Нико не зна колико има државних службеника у Србији?! (видео)

0
(0)

И даље се не зна колико државних службеника плаћају грађани Србије. Иако су сви буџетски корисници били су обавезни да до краја септембра доставе податке о сваком службенику, то је урадила само половина установа и предузећа. У локалним самоуправама кажу да обавезу нису испунили пре свега због техничких проблема.

Колико државних службеника плаћају грађани Србије, и даље се не зна. Иако је Министарство финансија Уредбом обавезало буџетске кориснике да до краја септембра доставе податке о сваком службенику, до тог рока је одговорило тек око половине установа и предузећа.

Међународни монетарни фонд и Влада Србије мораће да преброји прекобројне на државним јаслама, што је неопходни корак до најављеног стезања каиша. То није нимало лак посао, јер јединствени регистар запослених у јавном сектору још није комплетиран.

У локалним самоуправама кажу да је због техничких проблема уношење података постало могуће тек три дана пред истек рока који је дат уредбом Министарства финансија.

„Практично је технички било проблема да се сви подаци унесу на време. Не само што службе нису одговориле на време, већ зато што систем није могао да одговори на количину захтева који су у том тренутку кренули из целе Србије“, објашњава Саша Пауновић из Сталне конференције градова и општина.

Подаци су стигли, али до 30. септембра тек за половину буџетских корисника, који запошаљавају, како процењују у Министарству, чак 90 одсто службеника. Укупно више од 460.000 од очекиваних 550.000 чиновника. Последице за кашњење, ипак, неће трпети сви. Онима који буду кажњени биће обустављене исплате из републичког буџета.

„Уколико је основа за кашњење технички проблем, највероватније нећемо примењивати казнене одредбе. Уколико се ради о намерном недостављању података, врло вероватно, односно сигурно ћемо примењивати казнене одредбе“, истиче Никша Вушуревић, државни секретар у Министарству финансија.

Нови рок за септембраске податке истиче већ у понедељак, 7. октобра. Званично, нових рокова неће бити. Како незванично сазнајемо у Управи за трезор имаће разумевања за евентуална кашњења до средине октобра.

У Фискалном савету не очекују да ће све тећи глатко. Никола Алтипармаков из Фискалног савета сматра да ће најтежи посао бити регистрација запослених у јавним и комуналним предузећима у Централни регистар, јер та предузећа не зависе директно од буџетских средстава.

„Иделано би било да се ураде квалитетне анализе, па онда да се приступи рационализацији. Није реално да се приступи рационализацији у наредних годину дана“, каже Алтипармаков.

Фискални савет процењује да у здравству и школству има око 20.000 вишка запослених, али и око 5.000 чиновника. Регистар ће, сматрају стручњаци, помоћи да се успостави ред у држави. То је први корак да се централизује исплата зарада свим служебеницима – али тек пошто се прикупе подаци колико их тачно има.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија се опростила од патријарха Иринеја

3 (2) Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла. Руски патријарх: Бог …

Другосрбијанци око Патријаршије

3.4 (7) Од првог часа када су се појавиле шпекулације о смрти српског Патријарха Иринеја …

2 Коментара

  1. Све то треба отпустити. Нека зарађују за живот као сав поштен свет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend