"Нижи намет на рад, мањи порези и ПДВ од 7% - то нам треба"

“Нижи намет на рад, мањи порези и ПДВ од 7% – то нам треба”

Београд — Много бољи подстицај привреди било би смањење пореза и доприноса на зараде, уместо могућих најављених мера селективне подршке послодавцима, оцењује УПС.

“Привреда тражи да се намети на рад смање са садашњих 64,5 одсто на 40 одсто. Послодавци сада на 100 динара плаћају око 65 динара и смањене намета на 40 би довело до релаксације, која би омогућила и запошљавање нових радника”, рекао је он агенцији Бета.

Да би то смањење намета на рад стварно имало ефекта, преме речима Рајића, држава би требало да оштрије крене у спречавање рада на црно и сузбијања сиве економије.

Рајић је рекао да у УПС још немају став око најављене мере према којој би држава преузела плаћање обавеза за седам од 10 новозапослених и да чекају да виде детаље, али је истакао да у том удружењу генерално мисле да такве селективне подстицајне мере нису добре јер стварају неједнакост.

Подстицаји привреди треба да се односе на све подједнако, а мера у којој би држава преузела плаћање одређеног броја радника у неким фирмама стварају неједнакост, рекао је директор Уније послодаваца Србије.

Примена такве мере би, према његовој оцени, значила да неке фирме које пуне буџет плаћају друге фирме, односно да чак финансирају своју конкуренцију.

Према оцени Рајића, та мера не би имала пун ефекат јер су у најтежој ситуцији фирме које запошљавају од пет од 10 радника, чији би развој држава требало да помогне ако жели да повећа број запослених.

Велики инвеститори су добродошли, али и у земљама које су успеле да их привуку у значајном броју, као Словачка, они запошљавају 15 до 20 одсто укупног броја радника, рекао је директор Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НАМАГАРЧИО НАРОД ЗА СВЕ ПАРЕ: За Вучићевих 30 евра, платићемо 33 преко пореза!

НАМАГАРЧИО НАРОД ЗА СВЕ ПАРЕ: За Вучићевих 30 евра, платићемо 33 преко пореза!

Вучић вам поклања 30 евра? Јел из свог џепа? Више од три милиона грађана Србије …

Вучић укинуо порез богатим KОЦKАРНИЦАМА KЛАДИОНИЦАМА И KАЗИНИМА а народ плаћа и кокошињце

Вучић укинуо порез богатим KОЦKАРНИЦАМА KЛАДИОНИЦАМА И KАЗИНИМА а народ плаћа и кокошињце

СKАНДАЛОЗНЕ ИЗМЕНЕ ЗАKОНА О ПОРЕЗУ НА ДОХОДАK ГРАЂАНА ОД СВИХ ИГАРА НА СРЕЋУ Зашто држава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *